ЕКОЛОГІЧНА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ: ОБЛІКОВИЙ ПІДХІД В УМОВАХ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Надія Павлівна Сироїд Житомирський державний технологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2016-2-3(35)-356-377

Ключові слова:

якість, екологія, стійкий розвиток

Анотація

Питома вага ресурсномістких та енергоємних технологій, що притаманно економіці України, відсутності ефективно діючих правових, адміністративних та економічних механізмів природокористування, крім того низький рівень екологічної свідомості суспільства, призвели до значного погіршення стану довкілля України, надмірного забруднення вод, повітря і земель, нагромадження у дуже великих кількостях шкідливих відходів виробництва. Крім того продукція, яка є результатом виробництва таких підприємств негативно впливає на здоров’я споживачів. Це зумовлює необхідність розробки теорії та методології бухгалтерського обліку екологічної якості продукції. У ринковій економіці проблема якості є найважливішим чинником підвищення рівня життя, економічної, соціальної й екологічної безпеки. Тому, дослідження спрямовано наформуванням сутності поняття «екологічна якість» продукції.

За результатами дослідження встановлено, що екологічна якість характеризується 6 основними аспектами: соціальний, технічний, правовий, економічний, естетичний та екологічний. Якщо ж не виконується хоча б один із аспектів не можна говорити про екологічну якість певного товару. На рівень екологічної якості продукції та послуг впливає багато різнопланових чинників. 

Біографія автора

Надія Павлівна Сироїд, Житомирський державний технологічний університет

N.P. Syroid

Посилання

Azgal'dov, G.G., Glichev, A.V. and Panov, V.P. (1968), Chto takoe kachestvo?, Ekonomika, Moscow.

Anfalov, A.A. (2002), “Krymskiy otdel NII sotsial'no-ekonomicheskikh otnosheniy”, Ekonomika i upravlenie, No. 4, pp. 30–33.

Aristotel' (1975), Metafizika, Vol. 1, Mysl', Moscow, 550 p.

Berdnikova, L.P. and Popova, T.D. (1978), “Uchet v sisteme upravleniya kachestvom”, Bukhgalters'kiy uchet, No. 9, pp. 48–52.

Gludkyn, O.P. (Ed.) (1999), Vsezagal'ne upravlinnja jakistju, Radio i zv'jazok, Moscow, 245 p.

Glichev, A.V. (2001), Osnovy upravleniya kachestvom produktsii, Standarty i kachestvo, Moscow, 418 p.

Goncharenko, M.V. (2014), “Teoretychni zasady stalogo rozvytku terytorij”, available at: www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/tpdu/2014-1/doc/3/02.pdf

Davydova, O.Ju., Pysarevs'kyj, I.M. and Ladyzhens'ka, R.S. (2012), Upravlinnja jakistju produkcii' ta poslug u gotel'no-restorannomu gospodarstvi, Hark. nac. akad. mis'k. gosp-va, Kharkiv, 414 p.

Deming, V.E. (1994), Vykhod iz krizisna, Al'ba, Tver, 498 p.

DSTU ISO 9000–2001 (2001), Systemy upravlinnja jakistju. Osnovni polozhennja ta slovnyk, available at: http://

document.ua/sistemi-upravlinnja-jakistyu.osnovni-polozhennja-ta-slovnik-nor3058.html

Velyka Epoha (2012), “Ekologichni problemy svitu: apokalipsys vid ruk ljudyny”, available at: www.epochtimes.com.ua/science/environments/ekologichni-problemy-svitu-apokalipsys-vid-ruk-lyudyny-102581.html

Zai'nchkovs'kyj, A.O. and Trush, Ju.L. (2015), “Upravlinnja jakistju produkcii': ponjattja ta funkcii'”, Visnyk ZhDTU, No. 2 (72), available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vzhdtu_econ_2015_2_20

Zaharina, O.V. (2014), “Upravlinnja jakistju zerna u mehanizmi zabezpechennja konkurentospromozhnosti sil's'kogospodars'kyh pidpryjemstv”, available at: http://

ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/2838/3/VZNAU_2014_1-2_2_153-162.pdf

Krosbi, F. (1999), “Nastavniki po kachestvu”, Standarty i kachestvo, No. 9, pp. 74–75.

Lojko, D.P., Strizhak, T.O. and Kirichenko, O.Je. (2013), “Tovaroznavcha sutnist' kategorii' “jakist'”, available at: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Tti_2013_5_3.pdf

Makarovs'ka, T.P. and Bondar, N.M. (2003), Ekonomika pidpryjemstva, MAUP, Kyiv, 304 p.

Malysh, N. (2013), “Genetychno modyfikovani organizmy v systemi prodovol'choi' bezpeky Ukrai'ny”, available at: www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/putp/2013-2/doc/3/03.pdf

ISAA Briefs (2008), “Materialy mizhnarodnoi' sluzhby z komercijnogo zastosuvannja agrobiotehnologichnyh kul'tur”, available at: www.isaaa.org/resources/publications/briefs/39/default.html

ISO 8402 (1994), Upravlenie kachestvom i obespechenie kachestva, available at: http://ohranatruda.ru/ot_biblio/normativ/data_normativ/5/5812/

Novojtenko, I.B. (2010), “Reguljuvannja jakosti produkcii' v aspekti zahystu prav spozhyvachiv”, available at: www.nbuv.gov.ua/old_jrn/natural/Npnukht/2010_33/NP-33-45.pdf

Tkachuk, L.M. and Kalugarjanu, T.K. (2013), “Jakist' produkcii': metodologichni ta prykladni aspekty”, available at: www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2018

Feygenbaum, A. (1999), “Nastavniki po kachestvu”, Standarty i kachestvo, No. 9, pp. 28–29.

Fii'nceva, Ja.O. (2014), “Zasady upravlinnja jakistju ta konkurentospromozhnistju produkcii' pidpryjemstva”, available at: http://eztuir.ztu.edu.ua/handle/123456789/291

Harrington, J. (1990), Quality management in American corporations, Ekonomika, Moscow, 272 p.

Shtyrhun, H.I. (2014), “Marketyng jak instrument formuvannja spozhyvchoi' jakosti produkcii' “kompleksne zabezpechennja jakosti tehnologichnyh procesiv ta system”, available at: http://ir.stu.cn.ua/handle/123456789/9783

Ettinger, D. and Sittig, D. (1968), Bol'she … cherez kachestvo, Izd-vo standartov, Moscow, 92 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-02

Як цитувати

Сироїд, Н. П. (2017). ЕКОЛОГІЧНА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ: ОБЛІКОВИЙ ПІДХІД В УМОВАХ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (2-3(35), 356–377. https://doi.org/10.26642/pbo-2016-2-3(35)-356-377

Номер

Розділ

Статті