ЕКОЛОГІЧНА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ: ОБЛІКОВИЙ ПІДХІД В УМОВАХ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ
DOI:
https://doi.org/10.26642/pbo-2016-2-3(35)-356-377Ключові слова:
якість, екологія, стійкий розвитокАнотація
Питома вага ресурсномістких та енергоємних технологій, що притаманно економіці України, відсутності ефективно діючих правових, адміністративних та економічних механізмів природокористування, крім того низький рівень екологічної свідомості суспільства, призвели до значного погіршення стану довкілля України, надмірного забруднення вод, повітря і земель, нагромадження у дуже великих кількостях шкідливих відходів виробництва. Крім того продукція, яка є результатом виробництва таких підприємств негативно впливає на здоров’я споживачів. Це зумовлює необхідність розробки теорії та методології бухгалтерського обліку екологічної якості продукції. У ринковій економіці проблема якості є найважливішим чинником підвищення рівня життя, економічної, соціальної й екологічної безпеки. Тому, дослідження спрямовано наформуванням сутності поняття «екологічна якість» продукції.
За результатами дослідження встановлено, що екологічна якість характеризується 6 основними аспектами: соціальний, технічний, правовий, економічний, естетичний та екологічний. Якщо ж не виконується хоча б один із аспектів не можна говорити про екологічну якість певного товару. На рівень екологічної якості продукції та послуг впливає багато різнопланових чинників.
Посилання
Azgal'dov, G.G., Glichev, A.V. and Panov, V.P. (1968), Chto takoe kachestvo?, Ekonomika, Moscow.
Anfalov, A.A. (2002), “Krymskiy otdel NII sotsial'no-ekonomicheskikh otnosheniy”, Ekonomika i upravlenie, No. 4, pp. 30–33.
Aristotel' (1975), Metafizika, Vol. 1, Mysl', Moscow, 550 p.
Berdnikova, L.P. and Popova, T.D. (1978), “Uchet v sisteme upravleniya kachestvom”, Bukhgalters'kiy uchet, No. 9, pp. 48–52.
Gludkyn, O.P. (Ed.) (1999), Vsezagal'ne upravlinnja jakistju, Radio i zv'jazok, Moscow, 245 p.
Glichev, A.V. (2001), Osnovy upravleniya kachestvom produktsii, Standarty i kachestvo, Moscow, 418 p.
Goncharenko, M.V. (2014), “Teoretychni zasady stalogo rozvytku terytorij”, available at: www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/tpdu/2014-1/doc/3/02.pdf
Davydova, O.Ju., Pysarevs'kyj, I.M. and Ladyzhens'ka, R.S. (2012), Upravlinnja jakistju produkcii' ta poslug u gotel'no-restorannomu gospodarstvi, Hark. nac. akad. mis'k. gosp-va, Kharkiv, 414 p.
Deming, V.E. (1994), Vykhod iz krizisna, Al'ba, Tver, 498 p.
DSTU ISO 9000–2001 (2001), Systemy upravlinnja jakistju. Osnovni polozhennja ta slovnyk, available at: http://
document.ua/sistemi-upravlinnja-jakistyu.osnovni-polozhennja-ta-slovnik-nor3058.html
Velyka Epoha (2012), “Ekologichni problemy svitu: apokalipsys vid ruk ljudyny”, available at: www.epochtimes.com.ua/science/environments/ekologichni-problemy-svitu-apokalipsys-vid-ruk-lyudyny-102581.html
Zai'nchkovs'kyj, A.O. and Trush, Ju.L. (2015), “Upravlinnja jakistju produkcii': ponjattja ta funkcii'”, Visnyk ZhDTU, No. 2 (72), available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vzhdtu_econ_2015_2_20
Zaharina, O.V. (2014), “Upravlinnja jakistju zerna u mehanizmi zabezpechennja konkurentospromozhnosti sil's'kogospodars'kyh pidpryjemstv”, available at: http://
ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/2838/3/VZNAU_2014_1-2_2_153-162.pdf
Krosbi, F. (1999), “Nastavniki po kachestvu”, Standarty i kachestvo, No. 9, pp. 74–75.
Lojko, D.P., Strizhak, T.O. and Kirichenko, O.Je. (2013), “Tovaroznavcha sutnist' kategorii' “jakist'”, available at: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Tti_2013_5_3.pdf
Makarovs'ka, T.P. and Bondar, N.M. (2003), Ekonomika pidpryjemstva, MAUP, Kyiv, 304 p.
Malysh, N. (2013), “Genetychno modyfikovani organizmy v systemi prodovol'choi' bezpeky Ukrai'ny”, available at: www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/putp/2013-2/doc/3/03.pdf
ISAA Briefs (2008), “Materialy mizhnarodnoi' sluzhby z komercijnogo zastosuvannja agrobiotehnologichnyh kul'tur”, available at: www.isaaa.org/resources/publications/briefs/39/default.html
ISO 8402 (1994), Upravlenie kachestvom i obespechenie kachestva, available at: http://ohranatruda.ru/ot_biblio/normativ/data_normativ/5/5812/
Novojtenko, I.B. (2010), “Reguljuvannja jakosti produkcii' v aspekti zahystu prav spozhyvachiv”, available at: www.nbuv.gov.ua/old_jrn/natural/Npnukht/2010_33/NP-33-45.pdf
Tkachuk, L.M. and Kalugarjanu, T.K. (2013), “Jakist' produkcii': metodologichni ta prykladni aspekty”, available at: www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2018
Feygenbaum, A. (1999), “Nastavniki po kachestvu”, Standarty i kachestvo, No. 9, pp. 28–29.
Fii'nceva, Ja.O. (2014), “Zasady upravlinnja jakistju ta konkurentospromozhnistju produkcii' pidpryjemstva”, available at: http://eztuir.ztu.edu.ua/handle/123456789/291
Harrington, J. (1990), Quality management in American corporations, Ekonomika, Moscow, 272 p.
Shtyrhun, H.I. (2014), “Marketyng jak instrument formuvannja spozhyvchoi' jakosti produkcii' “kompleksne zabezpechennja jakosti tehnologichnyh procesiv ta system”, available at: http://ir.stu.cn.ua/handle/123456789/9783
Ettinger, D. and Sittig, D. (1968), Bol'she … cherez kachestvo, Izd-vo standartov, Moscow, 92 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Надія Павлівна Сироїд
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор, який подає матеріали до друку, зберігає за собою всі авторські права та надає відповідному виданню право першої публікації, дозволяючи розповсюджувати даний матеріал із зазначенням авторства та джерела первинної публікації, а також погоджується на розміщення її електронної версії на сайті Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського.