МЕТОДИКА ЗБОРУ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ВИТРАТИ НА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОЦЕСНОГО ПІДХОДУ (НА ПРИКЛАДІ СИРОРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ)

Ірина Юріївна Тимрієнко

Анотація


Засобом управління якістю, просуванням продукції на ринок,
фактором залучення споживача, матеріалом для розробки маркетингової
політики і реклами є інформація. Інформація про витрати на якість повинна
бути у центрі постійної уваги керівництва фірми як для контролю,
так і для ув’язки цих витрат з іншими статтями витрат фірми.
Весь масив інформації про якість і його розділи формуються за певними
правилами, які також є предметом науки про якість.
Разом з тим, на сьогоднішній день навіть працівники бюро і відділів
якості слабо уявляють, як повинна бути організована робота по збору і
обліку даних про витрати на якість. У статті розроблена методика
ідентифікації і збору цієї інформації, порядок розрахунку відповідних
показників, наведена форма та порядок заповнення звітів
про витрати на якість з орієнтацією на процесний підхід.

Ключові слова


сироробне підприємство; продукція сироробного підприємства; якість продукції сироробного підприємства; управління якістю продукції; витрати на якість продукції; методика збору інформації про витрати на якість сироробної продукції; процесний підхід

Повний текст:

PDF

Посилання


Васин Ф.П. Управление качеством продукции и организация учета // Бухгалтерский учет. – 1976. – № 6. –С. 5-6.

Канивец А.Н., Герасимов Б.И., Пархоменко Л.В. Экономический анализ системы менеджмента качества промышленного предприятия. – Тамбов: Изд-во ТГТУ, 2005.– 144 с.

Морозова-Герасимович Н.А. Управлінський облік і аналіз затрат на забезпечення якості продукції (на прикладі плодоовочеконсервних підприємств України): Автореф. дис.. канд. екон. наук: / Інститут аграрної економіки УААН. К., 2003. 22 с.

Попова Т.Д. Концепция управленческого учета в системе обеспечения качества продукции и услуг: Автореф. дис. д-ра. екон. наук. Ростов-на Дону, 2002.

Сиськов В.И. Экономика и статистика качества продукции. – М., Знание, 1968. – 90 с.

Тавер Е.И. Основы осознанного управления качеством продукции // Стандарты и качество. – 2004. – №2. – С.87-92.


Пристатейна бібліографія ГОСТ






DOI: https://doi.org/10.26642/pbo-2008-3(12)-419-431

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Ліцензія Creative Commons
Цей твір ліцензовано за ліцензією Creative Commons Із Зазначенням Авторства - Некомерційна 4.0 Міжнародна.