МЕТОДИКА ЗБОРУ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ВИТРАТИ НА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОЦЕСНОГО ПІДХОДУ (НА ПРИКЛАДІ СИРОРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ)

Автор(и)

  • Ірина Юріївна Тимрієнко Вінницький фінансово-економічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2008-3(12)-419-431

Ключові слова:

сироробне підприємство, продукція сироробного підприємства, якість продукції сироробного підприємства, управління якістю продукції, витрати на якість продукції, методика збору інформації про витрати на якість сироробної продукції, процесний підхід

Анотація

Засобом управління якістю, просуванням продукції на ринок,
фактором залучення споживача, матеріалом для розробки маркетингової
політики і реклами є інформація. Інформація про витрати на якість повинна
бути у центрі постійної уваги керівництва фірми як для контролю,
так і для ув’язки цих витрат з іншими статтями витрат фірми.
Весь масив інформації про якість і його розділи формуються за певними
правилами, які також є предметом науки про якість.
Разом з тим, на сьогоднішній день навіть працівники бюро і відділів
якості слабо уявляють, як повинна бути організована робота по збору і
обліку даних про витрати на якість. У статті розроблена методика
ідентифікації і збору цієї інформації, порядок розрахунку відповідних
показників, наведена форма та порядок заповнення звітів
про витрати на якість з орієнтацією на процесний підхід.

Посилання

Васин Ф.П. Управление качеством продукции и организация учета // Бухгалтерский учет. – 1976. – № 6. –С. 5-6.

Канивец А.Н., Герасимов Б.И., Пархоменко Л.В. Экономический анализ системы менеджмента качества промышленного предприятия. – Тамбов: Изд-во ТГТУ, 2005.– 144 с.

Морозова-Герасимович Н.А. Управлінський облік і аналіз затрат на забезпечення якості продукції (на прикладі плодоовочеконсервних підприємств України): Автореф. дис.. канд. екон. наук: / Інститут аграрної економіки УААН. К., 2003. 22 с.

Попова Т.Д. Концепция управленческого учета в системе обеспечения качества продукции и услуг: Автореф. дис. д-ра. екон. наук. Ростов-на Дону, 2002.

Сиськов В.И. Экономика и статистика качества продукции. – М., Знание, 1968. – 90 с.

Тавер Е.И. Основы осознанного управления качеством продукции // Стандарты и качество. – 2004. – №2. – С.87-92.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-16

Як цитувати

Тимрієнко, І. Ю. (2016). МЕТОДИКА ЗБОРУ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ВИТРАТИ НА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОЦЕСНОГО ПІДХОДУ (НА ПРИКЛАДІ СИРОРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ). Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (3(12), 419–431. https://doi.org/10.26642/pbo-2008-3(12)-419-431

Номер

Розділ

Статті