Особливості комерційної діяльності хлібопекарських підприємств
DOI:
https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-28-32Ключові слова:
комерційна діяльність, хлібопекарська промисловість, хлібопекарські підприємства, перспективи розвитку комерційної діяльності хлібопекарських підприємствАнотація
Робота присвячена дослідженню особливостей комерційної діяльності вітчизняних хлібопекарських підприємств. Автором встановлено сучасний стан розвитку хлібопекарської промисловості та хлібопекарських підприємств України. Визначено, що вітчизняна хлібопекарська промисловість характеризується скороченням обсягів виробництва та підвищенням цін на хлібну продукцію, зменшенням кількості підприємств-виробників, падінням рівня прибутковості. В процесі дослідження встановлено, що особливістю комерційної діяльності хлібопекарських підприємств в ринкових умовах господарювання є обов’язкове врахування потреб споживачів хлібної продукції, за відсутності власних мереж збуту продукції налагодження торгівлі в місцях скупчення покупців, налагодження партнерських зв’язків з роздрібними торговельними підприємствами. Встановлено, що комерційна діяльність хлібопекарських підприємств пов’язана з можливістю виникнення комерційного ризику пов’язаного з: використанням некоректної інформацій маркетингових досліджень; виникненням непередбачуваних ситуації на стадії збуту продукції, що може призвести до втрати надходжень від реалізації; налагодженням партнерських стосунків з контрагентами, що призводить до виникнення непередбачуваних витрат для забезпечення подальшого просування кінцевої продукції; значною конкурентною боротьбою між спеціалізованими виробниками і малими пекарнями, що призводить до перерозподілу ринку і втрати цільового споживача. Зазначено, що ключовим напрямком розвитку діяльності підприємств, які реалізують свою продукцію, є її відповідність міжнародним нормам якості та безпечності. Особливістю державного регулювання хлібопекарських підприємств було встановлення граничної норми рентабельності на соціальні сорти хліба. Сучасне державне регулювання виробників харчової продукції направлене на виявлення та запобігання виникненню потенційно небезпечних чинників виробничого процесу. Тому, виробники харчових продуктів зобов’язані запровадити систему HACCP. У разі відсутності пройденої сертифікації за результатами перевірки на підприємство може накладатися штраф, а спеціалізовані торговельні підприємства не зможуть брати продукцію для подальшої реалізації.
Посилання
Bal'-Prylypko, L.V. (2009), «Innovacii' ta innovacijna kul'tura – pidg'runtja rozvytku uspishnogo biznesu», Hlebopekarskoe y kondyterskoe delo, Kyi'v, No. 1, P. 28.
Bojko, I.A. ( 2015), «Doslidzhennja ryzykiv pidpryjemstv hlibopekars'koi' galuzi Ukrai'ny», Naukovyj visnyk Mizhnarodnogo gumanitarnogo universytetu, Serija Ekonomika i menedzhment, Vol. 12, Pp. 73–77, available at: http://www.vestnik-econom.mgu.od.ua/journal/2015/12-2015/17.pdf
Kurbac'ka, L.M., Il'chenko, T.V. and Kozhushko, I.G. (2009), «Marketyngovyj mehanizm zabezpechennja konkurentospromozhnosti prodovol'chogo rynku», Ekonomika APK, No. 15, Pp. 20–23.
Laburceva, O.I. (2016), «Upravlinnja marketyngovymy ryzykamy torgovel'nyh pidpryjemstv», Naukovyj zhurnal «Ekonomika Ukrai'ny», No. 4 (653), Pp. 79–91.
Luk’janova, V.V. and Golovach, T.V. (2007), Ekonomichnyj ryzyk, navch. posibyk, Akademvydav, K., 464 p.
Polishhuk, I.I. and Jashhyshena, Ja.O. (2016), «Problemy ta perspektyvy rozvytku hlibopekars'koi' galuzi v Ukrai'ni», Molodyj vchenyj, No. 5 (32), Pp. 131–133.
Fedorova, T.V. (2014), «Strategichne upravlinnja konkurentospromozhnistju hlibopekars'kyh pidpryjemstv», Hersons'kyj derzhavnyj agrarnyj universytet «Molodyj vchenyj», No. 8 (11), Pp. 53–56.
Agravery «Vyznacheno granychnyj termin zaprovadzhennja systemy NASSR dlja vyrobnykiv prodovol'stva. Informacija agrarnogo informacijnogo agenstva «Agravery», available at: http://agravery.com/uk/posts/show/viznaceno-granicnij-termin-zaprovadzenna-sistemi-nassr-dla-virobnikiv-prodovolstva
Agropolit «Dva roky dedlajnu – shho potribno zrobyty APK dlja perehodu na systemu HACCP», available at: https://agropolit.com/spetsproekty/318-dva-roki-dedlaynu-scho-potribno-zrobiti-apk-dlya-perehodu-na-sistemu-haccp
Ukrstat «Derzhavna sluzhba statystyky Ukrai'ny», oficijnyj sajt, available at: http://www.ukrstat.gov.ua.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Ангеліна Анатоліївна Корнійчук
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор, який подає матеріали до друку, зберігає за собою всі авторські права та надає відповідному виданню право першої публікації, дозволяючи розповсюджувати даний матеріал із зазначенням авторства та джерела первинної публікації, а також погоджується на розміщення її електронної версії на сайті Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського.