Особливості комерційної діяльності хлібопекарських підприємств

Автор(и)

  • Ангеліна Анатоліївна Корнійчук Житомирський державний технологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-28-32

Ключові слова:

комерційна діяльність, хлібопекарська промисловість, хлібопекарські підприємства, перспективи розвитку комерційної діяльності хлібопекарських підприємств

Анотація

Робота присвячена дослідженню особливостей комерційної діяльності вітчизняних хлібопекарських підприємств. Автором встановлено сучасний стан розвитку хлібопекарської промисловості та хлібопекарських підприємств України. Визначено, що вітчизняна хлібопекарська промисловість характеризується скороченням обсягів виробництва та підвищенням цін на хлібну продукцію, зменшенням кількості підприємств-виробників, падінням рівня прибутковості. В процесі дослідження встановлено, що особливістю комерційної діяльності хлібопекарських підприємств в ринкових умовах господарювання є обов’язкове врахування потреб споживачів хлібної продукції, за відсутності власних мереж збуту продукції налагодження торгівлі в місцях скупчення покупців, налагодження партнерських зв’язків з роздрібними торговельними підприємствами. Встановлено, що комерційна діяльність хлібопекарських підприємств пов’язана з можливістю виникнення комерційного ризику пов’язаного з: використанням некоректної інформацій маркетингових досліджень; виникненням непередбачуваних ситуації на стадії збуту продукції, що може призвести до втрати надходжень від реалізації; налагодженням партнерських стосунків з контрагентами, що призводить до виникнення непередбачуваних витрат для забезпечення подальшого просування кінцевої продукції; значною конкурентною боротьбою між спеціалізованими виробниками і малими пекарнями, що призводить до перерозподілу ринку і втрати цільового споживача. Зазначено, що ключовим напрямком розвитку діяльності підприємств, які реалізують свою продукцію, є її відповідність міжнародним нормам якості та безпечності. Особливістю державного регулювання хлібопекарських підприємств було встановлення граничної норми рентабельності на соціальні сорти хліба. Сучасне державне регулювання виробників харчової продукції направлене на виявлення та запобігання виникненню потенційно небезпечних чинників виробничого процесу. Тому, виробники харчових продуктів зобов’язані запровадити систему HACCP. У разі відсутності пройденої сертифікації за результатами перевірки на підприємство може накладатися штраф, а спеціалізовані торговельні підприємства не зможуть брати продукцію для подальшої реалізації.

Біографія автора

Ангеліна Анатоліївна Корнійчук, Житомирський державний технологічний університет

A.A. Korniichuk

Посилання

Bal'-Prylypko, L.V. (2009), «Innovacii' ta innovacijna kul'tura – pidg'runtja rozvytku uspishnogo biznesu», Hlebopekarskoe y kondyterskoe delo, Kyi'v, No. 1, P. 28.

Bojko, I.A. ( 2015), «Doslidzhennja ryzykiv pidpryjemstv hlibopekars'koi' galuzi Ukrai'ny», Naukovyj visnyk Mizhnarodnogo gumanitarnogo universytetu, Serija Ekonomika i menedzhment, Vol. 12, Pp. 73–77, available at: http://www.vestnik-econom.mgu.od.ua/journal/2015/12-2015/17.pdf

Kurbac'ka, L.M., Il'chenko, T.V. and Kozhushko, I.G. (2009), «Marketyngovyj mehanizm zabezpechennja konkurentospromozhnosti prodovol'chogo rynku», Ekonomika APK, No. 15, Pp. 20–23.

Laburceva, O.I. (2016), «Upravlinnja marketyngovymy ryzykamy torgovel'nyh pidpryjemstv», Naukovyj zhurnal «Ekonomika Ukrai'ny», No. 4 (653), Pp. 79–91.

Luk’janova, V.V. and Golovach, T.V. (2007), Ekonomichnyj ryzyk, navch. posibyk, Akademvydav, K., 464 p.

Polishhuk, I.I. and Jashhyshena, Ja.O. (2016), «Problemy ta perspektyvy rozvytku hlibopekars'koi' galuzi v Ukrai'ni», Molodyj vchenyj, No. 5 (32), Pp. 131–133.

Fedorova, T.V. (2014), «Strategichne upravlinnja konkurentospromozhnistju hlibopekars'kyh pidpryjemstv», Hersons'kyj derzhavnyj agrarnyj universytet «Molodyj vchenyj», No. 8 (11), Pp. 53–56.

Agravery «Vyznacheno granychnyj termin zaprovadzhennja systemy NASSR dlja vyrobnykiv prodovol'stva. Informacija agrarnogo informacijnogo agenstva «Agravery», available at: http://agravery.com/uk/posts/show/viznaceno-granicnij-termin-zaprovadzenna-sistemi-nassr-dla-virobnikiv-prodovolstva

Agropolit «Dva roky dedlajnu – shho potribno zrobyty APK dlja perehodu na systemu HACCP», available at: https://agropolit.com/spetsproekty/318-dva-roki-dedlaynu-scho-potribno-zrobiti-apk-dlya-perehodu-na-sistemu-haccp

Ukrstat «Derzhavna sluzhba statystyky Ukrai'ny», oficijnyj sajt, available at: http://www.ukrstat.gov.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-14

Як цитувати

Корнійчук, А. А. (2018). Особливості комерційної діяльності хлібопекарських підприємств. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (2(40), 28–32. https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-28-32

Номер

Розділ

Статті