DOI: https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-28-32

Особливості комерційної діяльності хлібопекарських підприємств

Ангеліна Анатоліївна Корнійчук

Анотація


Робота присвячена дослідженню особливостей комерційної діяльності вітчизняних хлібопекарських підприємств. Автором встановлено сучасний стан розвитку хлібопекарської промисловості та хлібопекарських підприємств України. Визначено, що вітчизняна хлібопекарська промисловість характеризується скороченням обсягів виробництва та підвищенням цін на хлібну продукцію, зменшенням кількості підприємств-виробників, падінням рівня прибутковості. В процесі дослідження встановлено, що особливістю комерційної діяльності хлібопекарських підприємств в ринкових умовах господарювання є обов’язкове врахування потреб споживачів хлібної продукції, за відсутності власних мереж збуту продукції налагодження торгівлі в місцях скупчення покупців, налагодження партнерських зв’язків з роздрібними торговельними підприємствами. Встановлено, що комерційна діяльність хлібопекарських підприємств пов’язана з можливістю виникнення комерційного ризику пов’язаного з: використанням некоректної інформацій маркетингових досліджень; виникненням непередбачуваних ситуації на стадії збуту продукції, що може призвести до втрати надходжень від реалізації; налагодженням партнерських стосунків з контрагентами, що призводить до виникнення непередбачуваних витрат для забезпечення подальшого просування кінцевої продукції; значною конкурентною боротьбою між спеціалізованими виробниками і малими пекарнями, що призводить до перерозподілу ринку і втрати цільового споживача. Зазначено, що ключовим напрямком розвитку діяльності підприємств, які реалізують свою продукцію, є її відповідність міжнародним нормам якості та безпечності. Особливістю державного регулювання хлібопекарських підприємств було встановлення граничної норми рентабельності на соціальні сорти хліба. Сучасне державне регулювання виробників харчової продукції направлене на виявлення та запобігання виникненню потенційно небезпечних чинників виробничого процесу. Тому, виробники харчових продуктів зобов’язані запровадити систему HACCP. У разі відсутності пройденої сертифікації за результатами перевірки на підприємство може накладатися штраф, а спеціалізовані торговельні підприємства не зможуть брати продукцію для подальшої реалізації.


Ключові слова


комерційна діяльність; хлібопекарська промисловість; хлібопекарські підприємства; перспективи розвитку комерційної діяльності хлібопекарських підприємств

Повний текст:

PDF

Посилання


Bal'-Prylypko, L.V. (2009), «Innovacii' ta innovacijna kul'tura – pidg'runtja rozvytku uspishnogo biznesu», Hlebopekarskoe y kondyterskoe delo, Kyi'v, No. 1, P. 28.

Bojko, I.A. ( 2015), «Doslidzhennja ryzykiv pidpryjemstv hlibopekars'koi' galuzi Ukrai'ny», Naukovyj visnyk Mizhnarodnogo gumanitarnogo universytetu, Serija Ekonomika i menedzhment, Vol. 12, Pp. 73–77, available at: http://www.vestnik-econom.mgu.od.ua/journal/2015/12-2015/17.pdf

Kurbac'ka, L.M., Il'chenko, T.V. and Kozhushko, I.G. (2009), «Marketyngovyj mehanizm zabezpechennja konkurentospromozhnosti prodovol'chogo rynku», Ekonomika APK, No. 15, Pp. 20–23.

Laburceva, O.I. (2016), «Upravlinnja marketyngovymy ryzykamy torgovel'nyh pidpryjemstv», Naukovyj zhurnal «Ekonomika Ukrai'ny», No. 4 (653), Pp. 79–91.

Luk’janova, V.V. and Golovach, T.V. (2007), Ekonomichnyj ryzyk, navch. posibyk, Akademvydav, K., 464 p.

Polishhuk, I.I. and Jashhyshena, Ja.O. (2016), «Problemy ta perspektyvy rozvytku hlibopekars'koi' galuzi v Ukrai'ni», Molodyj vchenyj, No. 5 (32), Pp. 131–133.

Fedorova, T.V. (2014), «Strategichne upravlinnja konkurentospromozhnistju hlibopekars'kyh pidpryjemstv», Hersons'kyj derzhavnyj agrarnyj universytet «Molodyj vchenyj», No. 8 (11), Pp. 53–56.

Agravery «Vyznacheno granychnyj termin zaprovadzhennja systemy NASSR dlja vyrobnykiv prodovol'stva. Informacija agrarnogo informacijnogo agenstva «Agravery», available at: http://agravery.com/uk/posts/show/viznaceno-granicnij-termin-zaprovadzenna-sistemi-nassr-dla-virobnikiv-prodovolstva

Agropolit «Dva roky dedlajnu – shho potribno zrobyty APK dlja perehodu na systemu HACCP», available at: https://agropolit.com/spetsproekty/318-dva-roki-dedlaynu-scho-potribno-zrobiti-apk-dlya-perehodu-na-sistemu-haccp

Ukrstat «Derzhavna sluzhba statystyky Ukrai'ny», oficijnyj sajt, available at: http://www.ukrstat.gov.ua.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Баль-Прилипко Л.В. Інновації та інноваційна культура – підґрунтя розвитку успішного бізнесу / Л.В. Баль-Прилипко // Хлебопекарское и кондитерское дело. – Київ, 2009. – № 1. – С. 28.
  2. Бойко І.А. Дослідження ризиків підприємств хлібопекарської галузі України / І.А. Бойко // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Економіка і менеджмент. – 2015. – Вип. 12. – С. 73–77 [Електронний ресурс]. – Режим достуту : http://www.vestnik-econom.mgu.od.ua/journal/2015/12-2015/17.pdf.
  3. Курбацька Л.М. Маркетинговий механізм забезпечення конкурентоспроможності продовольчого ринку / Л.М. Курбацька, Т.В. Ільченко, І.Г. Кожушко // Економіка АПК. – 2009. – № 15. – С. 20–23.
  4. Лабурцева О.І. Управління маркетинговими ризиками торговельних підприємств / О.І. Лабурцева // Науковий журнал «Економіка України». – 2016. – № 4 (653). – С. 79–91.
  5. Лук’янова В.В. Економічний ризик : навч. посіб. / В.В. Лук’янова, Т.В. Головач. – К. : Академвидав, 2007. – 464 с.
  6. Поліщук І.І. Проблеми та перспективи розвитку хлібопекарської галузі в Україні / І.І. Поліщук, Я.О. Ящишена // Молодий вчений. – 2016. – № 5 (32). – С. 131–133.
  7. Федорова Т.В. Стратегічне управління конкурентоспроможністю хлібопекарських підприємств / Т.ВФедорова // Херсонський державний аграрний університет «Молодий вчений». – 2014. – № 8 (11). – С. 53–56.
  8. Визначено граничний термін запровадження системи НАССР для виробників продовольства. Інформація аграрного інформаційного агенства «Agravery» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://agravery.com/uk/posts/show/viznaceno-granicnij-termin-zaprovadzenna-sistemi-nassr-dla-virobnikiv-prodovolstva.
  9. Два роки дедлайну – що потрібно зробити АПК для переходу на систему HACCP [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://agropolit.com/spetsproekty/318-dva-roki-dedlaynu-scho-potribno-zrobiti-apk-dlya-perehodu-na-sistemu-haccp.
  10. Державна служба статистики України : Офіційний сайт [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.




Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Ліцензія Creative Commons
Цей твір ліцензовано за ліцензією Creative Commons Із Зазначенням Авторства - Некомерційна 4.0 Міжнародна.