DOI: https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-3-6

Особливості калькулювання кейтерингу: організаційно-методичні засади

Ірина Миколаївна Вигівська, Вікторія Костянтинівна Макарович

Анотація


У роботі розглянуто складові собівартості кейтерингових послуг (кейтерингу), ідентифіковано прямі та непрямі витрати процесу надання послуг кейтерингу, визначено напрями формування аналітичного обліку надання кейтерингових послуг для цілей калькулювання. Досліджено організаційно-методичні особливості калькулювання в частинні обрання напівфабрикатного варіанту попередільного методу обліку витрат на виробництво (надання послуг) і калькулювання собівартості кейтерингу. Здійснене дослідження сприяло розробці калькуляції як документальне забезпечення процесу визначення собівартості кейтерингу та формування достатньої інформації для потреб користувачів та запитів керівництва щодо ефективності діяльності кейтерингової компанії (підприємства ресторанного бізнесу). Виділені пропозиції щодо калькулювання кейтерингових послуг забезпечують повноту та достовірність інформації про вартість кейтерингу і створюють передумови до удосконалення методики бухгалтерського обліку на підприємствах ресторанного бізнесу при наданні кейтерингових послуг.

Ключові слова


кейтеринг; організація; методика; облік; ресторанний бізнес; калькулювання; калькуляція

Повний текст:

PDF

Посилання


Bulaev, S.V. (2008), «Vse, chto vy hoteli znat' o Kejteringe», Predprijatija obshhestvennogo pitanija: buhgalterskij uchet i nalogooblozhenie, No. 3.

Gudkov, A.A. (2010), «Kejtering kak razvivajushheesja sredstvo diversifikacii dejatel'nosti predprijatij obshhestvennogo pitanija i osobennosti buhgalterskogo ucheta okazanija kejteringovyh uslug», Buhgalterskij uchet i nalogi v torgovle i obshhestvennom pitanii, No. 2, Pp. 77–83.

Ivashyna, L.L. (2017), «Perspektyvy ta problemy kejteryngu v Ukrai'ni», Global'ni ta nacional'ni problemy ekonomiky, Elektronne naukove vydannja, Mykolai'vs'kyj nacional'nyj universytet imeni V.O. Suhomlyns'kogo, Mykolai'v, Vol. 7, Pp. 314–317, available at: http://global-national.in.ua/archive/17-2017/67.pdf.

Nesterenko, O.O. and Korobkina, I.S. (2014), «Klasyfikacija kejteryngovyh poslug dlja organizacii' i'h obliku», Biznes Inform, No. 4, Pp. 251–256.

P’jatnyc'ka, N.O. (ed.) (2011), Organizacija obslugovuvannja u zakladah restorannogo gospodarstva, pidruchnyk, 2nd. pererob. i dop., Centr navchal'noi' literatury, K., 584 p.

Tyhomyrova, E. «Kejteryng: dokumental'noe oformlenye, buhuchet y nalogy», available at: https://ilex.by/kejtering-dokumentalnoe-oformlenie-buhuchet-nalogi/

Chumak, O.V. and Andrjushhenko, I.S. (2016), Upravlinnja vytratamy v informacijno-analitychnij systemi pidpryjemstv restorannogo gospodarstva, monografija, Vydavec' Ivanchenko, I.S., Harkiv, 268 p.

Cjucjak, A.L. (2013), «Osobennosti otrazhenija v sisteme schetov buhgalterskogo ucheta operacij vyezdnogo restorannogo obsluzhivanija», Mezhdunarodnyj jekonomicheskij forum,available at: http://be5.biz/ekonomika1/r2013/3758.htm


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Булаев С.В. Все, что вы хотели знать о Кейтеринге / С.В. Булаев // Предприятия общественного питания: бухгалтерский учет и налогообложение. – 2008. – № 3.
  2. Гудков А.А. Кейтеринг как развивающееся средство диверсификации деятельности предприятий общественного питания и особенности бухгалтерского учета оказания кейтеринговых услуг / А.А. Гудков // Бухгалтерский учет и налоги в торговле и общественном питании. – 2010. – № 2. – С. 77–83.
  3. Івашина Л.Л. Перспективи та проблеми кейтерингу в Україні / Л.Л. Івашина // Глобальні та національні проблеми економіки : Електронне наукове видання. – Миколаїв : Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського, 2017. – Випуск 7. – С. 314–317 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://global-national.in.ua/archive/17-2017/67.pdf.
  4. Нестеренко О.О. Класифікація кейтерингових послуг для організації їх обліку / О.О. Нестеренко, І.С. Коробкіна // Бізнес Інформ. – 2014. – № 4. – C. 251–256.
  5. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства : підручник ; за ред. Н.О. П’ятницької. – 2-ге вид. перероб. і доп. – К. : Центр навчальної літератури, 2011. – 584 с.
  6. Тихомирова Е. Кейтеринг: документальное оформление, бухучет и налоги / Е.Тихомирова [Електронный ресурс]. – Режим доступа : https://ilex.by/kejtering-dokumentalnoe-oformlenie-buhuchet-nalogi/.
  7. Чумак О.В. Управління витратами в інформаційно-аналітичній системі підприємств ресторанного господарства : монографія / О.В. Чумак, І.С. Андрющенко. – Харків : Видавець Іванченко І.С., 2016. – 268 с.
  8. Цюцяк А.Л. Особенности отражения в системе счетов бухгалтерского учета операций выездного ресторанного обслуживания / А.Л. Цуцяк // Международный экономический форум 2013 [Електронный ресурс]. – Режим доступа : http://be5.biz/ekonomika1/r2013/3758.htm.




Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Ліцензія Creative Commons
Цей твір ліцензовано за ліцензією Creative Commons Із Зазначенням Авторства - Некомерційна 4.0 Міжнародна.