Особливості калькулювання кейтерингу: організаційно-методичні засади

Автор(и)

  • Ірина Миколаївна Вигівська Житомирський державний технологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4974-5834
  • Вікторія Костянтинівна Макарович ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-3-6

Ключові слова:

кейтеринг, організація, методика, облік, ресторанний бізнес, калькулювання, калькуляція

Анотація

У роботі розглянуто складові собівартості кейтерингових послуг (кейтерингу), ідентифіковано прямі та непрямі витрати процесу надання послуг кейтерингу, визначено напрями формування аналітичного обліку надання кейтерингових послуг для цілей калькулювання. Досліджено організаційно-методичні особливості калькулювання в частинні обрання напівфабрикатного варіанту попередільного методу обліку витрат на виробництво (надання послуг) і калькулювання собівартості кейтерингу. Здійснене дослідження сприяло розробці калькуляції як документальне забезпечення процесу визначення собівартості кейтерингу та формування достатньої інформації для потреб користувачів та запитів керівництва щодо ефективності діяльності кейтерингової компанії (підприємства ресторанного бізнесу). Виділені пропозиції щодо калькулювання кейтерингових послуг забезпечують повноту та достовірність інформації про вартість кейтерингу і створюють передумови до удосконалення методики бухгалтерського обліку на підприємствах ресторанного бізнесу при наданні кейтерингових послуг.

Біографії авторів

Ірина Миколаївна Вигівська, Житомирський державний технологічний університет

I.M. Vygivska

Вікторія Костянтинівна Макарович, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

V.K.  Makarovych

Посилання

Bulaev, S.V. (2008), «Vse, chto vy hoteli znat' o Kejteringe», Predprijatija obshhestvennogo pitanija: buhgalterskij uchet i nalogooblozhenie, No. 3.

Gudkov, A.A. (2010), «Kejtering kak razvivajushheesja sredstvo diversifikacii dejatel'nosti predprijatij obshhestvennogo pitanija i osobennosti buhgalterskogo ucheta okazanija kejteringovyh uslug», Buhgalterskij uchet i nalogi v torgovle i obshhestvennom pitanii, No. 2, Pp. 77–83.

Ivashyna, L.L. (2017), «Perspektyvy ta problemy kejteryngu v Ukrai'ni», Global'ni ta nacional'ni problemy ekonomiky, Elektronne naukove vydannja, Mykolai'vs'kyj nacional'nyj universytet imeni V.O. Suhomlyns'kogo, Mykolai'v, Vol. 7, Pp. 314–317, available at: http://global-national.in.ua/archive/17-2017/67.pdf.

Nesterenko, O.O. and Korobkina, I.S. (2014), «Klasyfikacija kejteryngovyh poslug dlja organizacii' i'h obliku», Biznes Inform, No. 4, Pp. 251–256.

P’jatnyc'ka, N.O. (ed.) (2011), Organizacija obslugovuvannja u zakladah restorannogo gospodarstva, pidruchnyk, 2nd. pererob. i dop., Centr navchal'noi' literatury, K., 584 p.

Tyhomyrova, E. «Kejteryng: dokumental'noe oformlenye, buhuchet y nalogy», available at: https://ilex.by/kejtering-dokumentalnoe-oformlenie-buhuchet-nalogi/

Chumak, O.V. and Andrjushhenko, I.S. (2016), Upravlinnja vytratamy v informacijno-analitychnij systemi pidpryjemstv restorannogo gospodarstva, monografija, Vydavec' Ivanchenko, I.S., Harkiv, 268 p.

Cjucjak, A.L. (2013), «Osobennosti otrazhenija v sisteme schetov buhgalterskogo ucheta operacij vyezdnogo restorannogo obsluzhivanija», Mezhdunarodnyj jekonomicheskij forum,available at: http://be5.biz/ekonomika1/r2013/3758.htm

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-14

Як цитувати

Вигівська, І. М., & Макарович, В. К. (2018). Особливості калькулювання кейтерингу: організаційно-методичні засади. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (2(40), 3–6. https://doi.org/10.26642/pbo-2018-2(40)-3-6

Номер

Розділ

Статті