Інформаційне забезпечення управління екологічною якістю продукції на мікроекономічному рівні в умовах стійкого розвитку

Автор(и)

  • Ірина Валеріївна Замула Житомирський державний технологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-6075-095X
  • Віталій Вікторович Травін Житомирський державний технологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-7386-7372
  • Таїсія Сергіївна Примак Житомирський державний технологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2017-2(37)-35-41

Ключові слова:

екологічна якість, стійкий розвиток, бухгалтерський облік витрат, екологічні витрати, екологозорієнтоване управління, управління якістю

Анотація

Сьогодні економічний розвиток характеризується посиленням протиріч між екологічною та економічною системами. Як результат зростає необхідність досягнення єдності в існуванні екологічних та економічних цінностей як однієї з основних умов концепції сталого розвитку. З цією метою важливим є впровадження та створення еколого-економічної системи управління на підприємстві для забезпечення екологічної та економічної ефективності. Для високого рівня еколого-економічного управління удосконалення потребує бухгалтерський облік як система виміру господарський явищ і процесів.

Дослідження спрямовано на розробку теоретико-методичних підходів до облікового забезпечення управління екологічною якістю продукції, на основі окреслення сутності зазначеного поняття як обʼєкта управління в умовах сталого розвитку, виявлення та систематизації факторів підвищення екологічної якості продукції та особливостей управління ними, облікової ідентифікації витрат на екологічну якість продукції.

За результатами дослідження встановлено, що екологічна якістю продукції це сукупність властивостей, що забезпечують відмінне виконання покладених функцій та присутність у продукції тих властивостей і характеристик, що сприяють максимальному задоволенню потреб і запитів споживачів.

Існуючий в Україні порядок організації бухгалтерського обліку не забезпечує надання необхідної інформації для управління екологічною якістю продукції. Запропоновані напрями розвитку елементів методу бухгалтерського обліку витрат на екологічну якість продукції сприятимуть розширенню інформаційного забезпечення прийняття обґрунтованих та ефективних управлінських рішень щодо діяльності субʼєктів господарювання відповідно до положень концепції сталого розвитку.

Біографії авторів

Ірина Валеріївна Замула, Житомирський державний технологічний університет

I.V. Zamula

Віталій Вікторович Травін, Житомирський державний технологічний університет

V.V. Travin

Таїсія Сергіївна Примак, Житомирський державний технологічний університет

T.S. Prumak 

Посилання

Mikeladze, Z.N. (ed.) 1978, Aristotel'. Sochinenija, in 4 parts, Part 2, Mysl', Moskva, 687 p.

Pichkur, N. (2014), «Vplyv organichnyh produktiv harchuvannja na zdorov’ja ljudyny», Agrarnyj bjuleten', No. 20, p. 22.

Glichev, A.V. (1998), Osnovy upravlenija kachestvom, Izd-vo AMI, Moskva, 478 p.

Davydova, O.Ju., Pysarevs'kyj, I.M. and Ladyzhens'ka, R.S. (2012), Upravlinnja jakistju produkcii' ta poslug u gotel'no-restorannomu gospodarstvi, Hark. nac. akad. mis'k. gosp-va, HNAMG, Harkiv, 414 p.

Eremenko, E.S. (2007), Vnutrennij kontrol' zatrat na kachestvo produkcii spirtovoj promyshlennosti, avtoref. dis. kand. jekon. nauk, Novosibirsk, 25 p.

Zatolokin, V.M. (1985), Metody analiza kachestva produkcii, Finansy i statistika, Moskva, 214 p.

Krosbi, F.B. (2008), Kachestvo i Ja, Translated from English by Denisova, A.V., Standarty i kachestvo, Moskva, 263 p.

Metelev, S.E. and Goncharova, O.V. (2010), «Metodologicheskie aspekty jekologo-jekonomicheskoj ocenki perehoda obshhestva k ustojchivomu razvitiju», Problemy sovremennoj jekonomiki, No. 2 (34), pp. 409–412.

Onyshhenko, V.O., Redkyn, O.V., Starovirec', A.S. and Chevganova, V.Ja. (2003), Organizacija vyrobnyctva, Libra, Kyi'v, 336 p.

Parhomenko, V.M., Jakist' produkcii' jak ekonomichna kategorija: problemy vyznannja, available at: http://www.ztu.edu.ua/ua/science/publishing/visnik/econom/1_47/19.pdf

Tkachuk, L.M. and Kalugarjanu, T.K., Jakist' produkcii': metodologichni ta prykladni aspekty, available at: http://tkachuk.vk.vntu.edu.ua/file/0f11f605bb483703c6a2ac2ff8487d9e.pdf

Trush, Ju.L. (2009), «Jakist' produkcii' jak ekonomichna kategorija», Naukovi praci Nacional'nogo universytetu harchovyh tehnologij, No. 31, pp. 99–100.

Trush, Ju.Ja. (2011), «Obg'runtuvannja osnovnyh shljahiv pidvyshhennja upravlinnja jakistju produkcii'», Formuvannja rynkovyh vidnosyn v Ukrai'ni, No. 8, pp. 91–94.

Upravlenie kachestvom produkcii (1985), spravochnik, Izdatel'stvo standartov, Moskva, 464 p.

Fejgenbaum, A., Kontrol' kachestva produkcii, available at: http://bookre.org/reader?file=599586&pg=34

Strong, M. (2000), Where on Earth are We Going?, Random Hause Inc., New York, 431 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-25

Як цитувати

Замула, І. В., Травін, В. В., & Примак, Т. С. (2017). Інформаційне забезпечення управління екологічною якістю продукції на мікроекономічному рівні в умовах стійкого розвитку. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (2(37), 35–41. https://doi.org/10.26642/pbo-2017-2(37)-35-41

Номер

Розділ

Статті