Оптимізація витрат на прикладі підприємств готельно-ресторанного комплексу

Автор(и)

  • Яна Віталіївна Волковська Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця, Україна

DOI:

https://doi.org/10.26642/pbo-2017-2(37)-19-23

Ключові слова:

оптимізація витрат, управління витратами, підприємства готельно-ресторанного комплексу, скорочення витрат, XYZ-аналіз

Анотація

Для підвищення конкурентоспроможності та рентабельності підприємства важливим є оптимізація витрат, тому метою дослідження є встановлення та візуалізація основ оптимізації витрат на прикладі підприємств готельно-ресторанного комплексу. Для цього досліджено сутність оптимізації витрат за допомого аналізу поглядів різних науковців, встановлено, що оптимізація витрат – це процес планування, обліку, аналізу, контролю витрат для пошуку та вибору найефективніших методів господарювання в умовах обмежених ресурсів. Автором розроблено послідовність оптимізації витрат на прикладі підприємств готельно-ресторанного комплексу, яка допомагає структурувати процес управління витратами. У цій послідовності виділено напрямки, за якими можливо скоротити витрати, та техніко-економічні умови, при яких їх можна змінити. Крім того, відзначено, що такі впровадження є важливими в управлінні витратами підприємства. Також запропоновано оптимізувати витрати за допомогою симплекс-методу, здійснювати кількісну оцінку якості послуг за допомогою кваліметричного методу. Відзначено, що необхідно формувати альтернативні варіанти використання ресурсів для раціонального використання обмежених ресурсів. Запропоновано групування витрат за допомогою XYZ-аналізу з врахуванням окремих підходів до управління витратами: таргет-костингу, теорії обмежень та ощадливого виробництва. Для цього автором розроблено таблицю, яку доцільно заповнювати з метою порівняння, які саме витрати і якими шляхами можна скоротити чи замінити. Також автором додано рекомендації по заповненню такої таблиці та прокоментовано, що за допомогою такого аналізу можна контролювати трансакційні та необґрунтовані витрати. Таким чином, за допомогою подібної послідовності дій стає можливим перерозподіл коштів з метою оптимізації витрат та економії коштів, яку можна спрямувати на розвиток підприємства. Зроблено висновок про необхідність здійснення системного аналізу з метою ефективного використання ресурсів та виявлення резервів скорочення витрат. 

Біографія автора

Яна Віталіївна Волковська, Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця

Ya.V. Volkovska

Посилання

Golov, S.F. (2009), Upravlencheskij uchjot, Faktor, Har'kov, 784 p.

Detmer, U. (2008), Teorija ogranichenij Goldratta: sistemnyj podhod k nepreryvnomu sovershenstvovaniju, 2nd ed., Al'pina Biznes Buks, Moskva, 444 p.

Dobrovs'kyj, V.M., Upravlins'kyj oblik, available at: http://posibniki.com.ua/post-klasifikaciya-vitrat-z-metoyu-priynyattya-upravlinskih-rishen-i-kontrolyu-vikonannya

Zhukevych, S.M. and Frolenko, R.V. (2015), «Upravlinnja vytratamy dijal'nosti v konteksti zabezpechennja konkurentospromozhnosti pidpryjemstva», Innovacijna ekonomika, No. 1, pp. 70–74.

Astratova, G.V. (ed.) (2014), Kvalymetryja: metodы kolychestvennogo ocenyvanyja kachestva razlychnыh obъektov (kurs lekcyj y praktycheskyh zadanyj), GOU VPO HMAO – Jugrы «Surgut. gos. ped. un-t», Surgut RYO SurGPU, Surgut, 160 p.

Kosyns'ka, O.V. (2011), «Optymizacija vytrat jak zasib pidvyshhennja prybutkovosti pidpryjemstv», Formuvannja rynkovyh vidnosyn v Ukrai'ni, No. 7, pp. 106–110.

Mamoshkin, A. (2010), Simpleks-metod dlja reshenija zadach linejnogo programmirovanija, available at: http://rain.ifmo.ru/cat/data/theory/unsorted/simplex-method-2010/article.pdf

Mnyh, Je.V., Ekonomichnyj analiz, available at: http://m.pidruchniki.com/1335102241893/ekonomika/ analiz_vitrat_virobnichoyi_diyalnosti_pidpriyemstva

Chubirka, G.I. (2016), «Metody optymizacii' vytrat pidpryjemstva u rynkovyh umovah», Naukovyj visnyk Mukachivs'kogo derzhavnogo universytetu, Serija Ekonomika, Vol. 2, pp. 118–124.

Jasins'ka, A.I. (2007), «Sutnist' upravlinnja vytratamy na vitchyznjanyh pidpryjemstvah», Visnyk Nacional'nogo universytetu «L'vivs'ka politehnika», No. 594, pp. 357–360.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-25

Як цитувати

Волковська, Я. В. (2017). Оптимізація витрат на прикладі підприємств готельно-ресторанного комплексу. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (2(37), 19–23. https://doi.org/10.26642/pbo-2017-2(37)-19-23

Номер

Розділ

Статті