ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ АНАЛІЗУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ - Поплавський, Олексій Олексійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Стаття присвячена актуальним питанням економічної сутності, вибору та використання показників аналізу інвестиційної діяльності страхових компаній. На основі узагальнення існуючих публічних вимог комерційних банків до страхових компаній в Україні було визначено основні критерії прийнятної інвестиційної діяльності, зокрема покриття різними видами активів страхових резервів та частки окремих видів інвестицій в активах та капіталі. Не залишилися поза увагою рекомендації щодо аналізу діяльності страховиків, затверджені державними регуляторами в Україні (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг), Республіці Білорусь (Міністерством фінансів) та Республіці Польща (Комісією з фінансового нагляду). На основі порівняння використання різних показників, зокрема рентабельності капіталу та інвестицій, було визначено їх сильні та слабкі сторони, а також запропоновано удосконалити шкали їх оцінювання. Визначено ключові показники, що можуть бути адаптовані до вітчизняної специфіки та використані для прийняття управлінських рішень та регулювання інвестиційної діяльності страховиків.