ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЕКОНОМІЧНИХ АГЕНТІВ В УКРАЇНІ - Гордополов, Володимир Юрійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Наведено результати дослідження історичних передумов виникнення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності дали змогу сформувати періодизації етапів становлення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності на території сучасної України та виявити особливості і напрями здійснення діяльності в цій сфері в розрізі історичних фактів. На основі проведеного дослідження щодо місця зовнішньоекономічної діяльності в системі економічних відносин в розрізі історичних етапів виявлено ряд факторів біхевіористичного характеру, що чинять вплив на зовнішньоекономічну сферу як на глобальному рівні, зважаючи на досліджені історичні факти розвитку економіки в світі, так і на макроекономічному рівні, та як наслідок на рівні окремих суб’єктів господарювання. Біхевіористичні фактори зовнішнього середовища по відношенню до суб’єктів господарювання в зовнішньоекономічній сфері, з огляду на історичні дані, включають в себе чинники політичного характеру. Вплив поведінкових факторів на розвиток зовнішньоекономічної діяльності, що прослідковуються в процесі дослідження історичних аспектів економічного розвитку, є суттєвими з огляду на наведені емпіричні дані щодо становлення та розвитку українських земель під владою сусідніх держав, та включають в себе не окрім політичних аспектів, фактори соціальної та культурної сфер.