СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО КВІНТЕСЕНЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Гнилицька, Лариса Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Невідповідність можливостей сучасної облікової системи вимогам економічної безпеки, спрямованим на задоволення інформаційних потреб різних груп користувачів облікових даних з метою прийняття ними обґрунтованих та своєчасних управлінських рішень при забезпеченні стабільного та стійкого функціонування як суб’єкта господарювання, так і регіону, де воно функціонує, та держави в цілому, обумовила пошук інших концепцій та моделей формування звітної інформації. В результаті дослідження доведено, що найбільші переваги з позицій забезпечення економічної безпеки має концепція звітності про вартість. Використання цієї концепції дозволить: ідентифікувати інформацію, необхідну зацікавленим сторонам; змоделювати зовнішню корпоративну звітність з урахуванням галузевих особливостей того виду економічної діяльності, за яким функціонує підприємство; розкрити інформацію не лише про внутрішні параметри, але і зовнішнє середовище, в якому функціонує підприємство; оцінити ризики підприємницької діяльності та висвітлити їх вплив у відповідних формах звітності. Адаптація концепції звітності про вартість в практику вітчизняних підприємств (при забезпеченні інформаційних потреб економічної безпеки) потребуватиме, з одного боку, певних змін щодо структури та змісту звітної інформації, а з іншого – удосконалення (перегляду, зміни) принципів підготовки облікової інформації як основи звітності.