ФІНАНСОВА ДОПОМОГА: ПОРЯДОК ВІДОБРАЖЕННЯ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ І ПОДАТКОВОМУ ОБЛІКУ - Вигівська, Ірина Миколаївна; Грабчук, Ірина Леонідівна; Григоревська, Олена Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Відсутність комплексного підходу до облікового відображення поворотної фінансової допомоги унеможливлює створення інформаційної бази для оцінки її залучення та використання. Тому забезпечення повноти відображення операцій, пов’язаних із залученням фінансової допомоги можливе лише на основі використання науково обґрунтованих методик бухгалтерського обліку, а наукові дослідження у сфері бухгалтерського обліку мають бути спрямовані на забезпечення стабільного фінансового стану підприємства, підвищення ефективності прийняття управлінських рішень щодо залучення та використання фінансової допомоги і недопущення порушення платіжної дисципліни. Аналіз підходів до відображення поворотної фінансової допомоги показав, що обліковий персонал не має єдиної методики до відображення таких операцій. З метою усунення даного недоліку пропонуємо відображення поворотної фінансової допомоги як елемента позикового капіталу шляхом використання рахунка 609 «Поворотна фінансова допомога» з відкриттям аналітичних рахунків 609.1 «Поворотна фінансова допомога в національній валюті», 609.2 «Поворотна фінансова допомога в іноземній валюті» та рахунків 505 «Довгострокова фінансова допомога в національній валюті», 506 «Довгострокова фінансова допомога в іноземній валюті».