ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ, ЯК ЕЛЕМЕНТ ЗАПОБІГАННЯ ПОРУШЕНЬ В ОБЛІКУ БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ - Бунда, Ольга Миколаївна; Гузенко, Олена Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Досліджено принципи внутрішнього контролю, важливість, обґрунтування сутності системи внутрішнього контролю та законодавча побудова у бюджетній установі. Охарактеризовано основні завдання та проблеми практичного застосування внутрішнього контролю у процесі діяльності сучасних підприємств. Розкрито такі елементи системи внутрішнього контролю бюджетної установи, як: середовище контролю, процес оцінки ризиків бюджетної установи, інформаційні системи, процедури контролю та моніторинг контролю. Визначено залежності між ефективністю системи обліку і внутрішнього контролю бюджетної установи. Висвітлена методика оцінки системи внутрішнього контролю бюджетної установи. Дана методика рекомендується до застосування під час попередньої оцінки ризику невідповідності внутрішнього контролю бюджетної установи. Розглянуто поняття «рішення» як в цілому, так і, зокрема, у внутрішньому контролі. Окреслено коло вагомих класифікаційних ознак щодо рішень у внутрішньому контролі та охарактеризовано кожен вид рішення. Розглянуто основні напрямки удосконалення внутрішнього контролю для запобігання порушень в обліку бюджетної установи.