RACHUNKOWOŚĆ W SPÓŁCE EUROPEJSKIEJ - Dudek, Mieczysłąw (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
W artykule przedstawiono istotę i sposoby kształtowania Spółki Europejskiej, wyzwania rachunkowości globalnej, specyfikę rachunkowości w Spółce Europejskiej. Zauważono, że Międzynarodowe Standardy Rachunkowości jak i unijne Dyrektywy regulujące zasady prowadzenia rachunkowości w krajach członkowskich nie są w pełni przydatne i nie są w pełni wystarczające dla Spółki Europejskiej poprzez to, że nie uwzględniają jej specyfiki.