DZIAŁANIA NA RZECZ ROZWOJU SEKTORA VENTURE CAPITAL W EUROPIE - Grzech, Aleksandra (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
W artykule podkreślono znaczenie sektora Venture Capital dla rozwoju gospodarczego Europy. Rozpatszono etapy rozwoju sektora Venture Capital w Europie i główne cele polityki Komisji w dziedzinie usług finansowych. Autor zwraca uwagę na to że Europa musi rozwijać sektor Venture Capital, który to stać się może głównym źródłem kapitałów.