ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Шевчук, Ірина Антонівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Розглянуто чинники, що обумовлюють необхідність організації системи управління економічною безпекою підприємств. Метою статті є дослідження питання забезпечення економічної безпеки підприємств цукрової промисловості для стабілізації їх стану в кризових умовах розвитку економіки та їх успішного функціонування у майбутньому. Визначено механізм забезпечення економічної безпеки та розглянуто методичні положення в процесі розробки комплексної системи забезпечення економічної безпеки підприємництва. Обґрунтовано доцільність створення департаменту економічної безпеки на підприємствах цукрової промисловості та запропоновано оптимальний її склад. Ефективність та надійність сформованої системи пропонується оцінювати, спираючись на такі критерії: підприємство зберігає та примножує матеріальні цінності, йде шляхом сталого розвитку; своєчасно попереджає кризові ситуації і нейтралізує негативні чинники, що впливають на його діяльність. Шляхи підвищення ефективності забезпечення економічної безпеки підприємства мають ґрунтуватися на розумінні сутності зазначених економічних категорій, професійному управлінні та своєчасному прийнятті управлінських рішень, системному моніторингу та ідентифікації негативних факторів впливу зовнішнього й внутрішнього середовищ.