ОЦІНКА СИНЕРГЕТИЧНОГО ЕФЕКТУ ВІД ВЗАЄМОДІЇ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕНТИ - Осадча, Тетяна Станіславівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Дослідження присвячено теоретичному обґрунтуванню та формуванню методики оцінки синергетичного ефекту від взаємодії факторів впливу на коефіцієнт ефективності ренти підприємства. Управляти рентою та її ефективністю достатньо дієво через управління факторами, що на них впливають. При цьому важливо оцінити ступінь впливу синергетичного ефекту від взаємодії факторів впливу на результативний показник. Встановлено, що синегретичний ефект при розрахунку коефіцієнта ефективності ренти формується за рахунок взаємодії таких факторів: коефіцієнта окупності витрат, ресурсомісткості чистого доходу та рентовіддачі активів, управління якими дозволить отримати бажаний рівень результативного показника. Для оцінки синергетичного ефекту від взаємодії перерахованих факторів використано метод виявлення ізольованого впливу факторів на результативний показник. Застосування запропонованої методики дозволить управляти розміром і структурою ренти при її формуванні, а також управляти рентою так, щоб досягати бажаного рівня її ефективності.