РИЗИКИ ФАКТОРИНГОВОГО БІЗНЕСУ В БУХГАЛТЕРСЬКІЙ ЗВІТНОСТІ - Макарович, Вікторія Костянтинівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Користувачі бухгалтерської звітності мають прямий економічний інтерес до результатів діяльності факторингової компанії та стану її активів і зобов’язань. Система бухгалтерського обліку має повною мірою та достовірно формувати, систематизувати та надавати відповідну інформацію. Однак сучасні умови господарювання зумовлюють виникнення значної кількості економічних ризиків, а невизначеність, притаманна будь-якій сфері діяльності, ускладнює процес створення максимально достовірного інформаційного ресурсу для задоволення запитів внутрішніх та зовнішніх користувачів. Тому врахування внутрішніх ризиків факторингового бізнесу при веденні бухгалтерського обліку, складанні фінансової та управлінської звітності наблизять керівництво та заінтересованих контрагентів до реальних значень показників бухгалтерської звітності. Ідентифікація та оцінка внутрішніх ризиків факторингового бізнесу при формуванні звітності дозволить виявити чинники їх виникнення та вплив на ступінь ризику. Розглянуто пропозиції щодо змісту, порядку розкриття та передачі інформації про ризики факторингового бізнесу у фінансовій звітності. Показники вказаної вище звітності забезпечать інформаційні потреби аналізу ефективності факторингу в умовах ризику та оцінки факторингової компанії в цілому. Це надає можливість користувачам звітності провести аналіз ризиків діяльності факторингової компанії, усвідомити можливі втрати та прорахувати їх вплив на основні фінансові показники фірми: показники фінансової стійкості, платоспроможності, рентабельності, прибутковості та ін.