НАПРЯМИ ГАРМОНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ЗАПАСІВ ТА ВІДОБРАЖЕННЯ У ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ УКРАЇНИ ВІДПОВІДНО ДО СТАНДАРТІВ GAAP - Кирилюк, Богдан Леонідович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Визначено сутність поняття «гармонізація» та розглянуто актуальні на сьогодні в Україні питання гармонізації бухгалтерського обліку й фінансової звітності відповідно до міжнародних норм і стандартів. Визначено існуючі серед науковців погляди та підходи щодо гармонізації бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Ідентифіковано недоліки в реформуванні системи бухгалтерського обліку в Україні та надано рекомендації з удосконалення процесів гармонізації бухгалтерського обліку й фінансової звітності українських підприємств відповідно до стандартів GAAP USA (Загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку США). Зокрема, доведена необхідність автоматизації зазначених процесів з метою формування якісної бухгалтерської інформації та економії часу за рахунок забезпечення автоматичного формування звітності GAAP на основі даних бухгалтерського обліку. Визначено основні завдання таких впроваджень, що полягають у можливості встановлення відповідності плану рахунків бухгалтерського обліку та плану рахунків GAAP, забезпеченні автоматичної трансляції даних бухгалтерського обліку в GAAP та формування звітності.