УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ЗЛОЧИННИХ ДОХОДІВ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Смагло, Ольга Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Досліджуються особливості оцінки ризику легалізації злочинних доходів та фінансування тероризму. Автором запропоновано здійснювати комплексну оцінку ризику легалізації злочинних доходів з урахуванням критеріїв за ризиком клієнта, за ризиком (країни) контрагента, за ризиком суб’єкта первинного фінансового моніторингу та за ризиком фінансової операції (послуги). Розроблено порядок розрахунку рівня комплексного ризику легалізації злочинних доходів фінансової операції (послуги) та обґрунтовано питому вагу кожної групи критеріїв, що беруться до розрахунку. За результатами оцінки комплексного ризику легалізації злочинних доходів фінансовій операції (послузі) присвоюється низький, середній, високий або дуже високий рівень ризику. Запропоновано повідомляти Держфінмоніторингу про всі фінансові операції (послуги) з високим та дуже високим рівнем ризику, незалежно від того чи підлягає операція обов’язковому фінансовому моніторингу, чи ні. Внесені пропозиції дозволять підвищити ефективність фінансового моніторингу за рахунок посилення контролю за фінансовими операціями з високим рівнем ризику легалізації доходів суб’єктами первинного фінансового моніторингу, які їх здійснюють.