ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ФУНКЦІОНАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Осадча, Ольга Олексіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Досліджується сучасний етап трансформації системи бухгалтерського обліку в умовах становлення постіндустріального суспільства. Встановлено, що серед основних сучасних тенденцій соціально-економічного розвитку, які впливають на бухгалтерський облік в цілому та на організацію обліку фінансових результатів, – глобалізація у світовій економіці (зокрема, у фінансовій сфері), лібералізація торгівлі, формування системи загального інформаційного середовища, впровадження новітніх інформаційних технологій, загострення економічних, екологічних і соціальних небезпек. Обґрунтовано необхідність впровадження нових об’єктів обліку, нових методик та облікових практик, нових підходів до організації облікової роботи. Досліджено особливості впровадження інтегрованої звітності (IR), яка містить не лише показники, що характеризують фінансовий стан і фінансові результати діяльності суб’єкта, а й спрямована на аналіз та оцінку натуральних показників ефективності використання матеріальних і трудових ресурсів, інформування користувачів звітності про рівень соціальної відповідальності власників і керівників суб’єкта господарської діяльності. Зважаючи на те, що сучасна система менеджменту не може обмежуватися виключно результатами бухгалтерського обліку та фінансової звітності, обґрунтовано існування потреби у створенні гармонізованої облікової системи.