ВНУТРІШНІЙ АУДИТ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ЛІЗИНГОВОЇ КОМПАНІЇ - Ніколаєва, Світлана Петрівна; Прокопенко, Жанна Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Зважаючи на те, що лізингова діяльність схильна до негативного впливу ризиків, обумовлених швидкоплинною ситуацією на ринку, змінами правил ведення господарської діяльності, встановлено, що основними завданнями системи управління ризиками є підвищення фінансової стійкості організації, захищеність капіталу інвесторів і кредиторів, безпечний стратегічний розвиток і конкурентоспроможність на ринку. В результаті проведеного дослідження було обґрунтовано власний організаційно-методичний підхід до внутрішнього аудиту як інструменту управління ризиками основної діяльності лізингових компаній. Організаційно-методичний підхід полягає в обґрунтуванні загальних положень внутрішнього аудиту ризиків, удосконаленні організаційних аспектів у визначенні функціональних обов’язків працівників у частині аудиту ризиків, розробці комплексного підходу до застосування методів документального та фактичного контролю й спеціальних методів аудиту на всіх бізнес-процесах основної діяльності лізингової компанії.