ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ОБЛІКУ РОЗПОДІЛУ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ МІЖ ВЛАСНИКАМИ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ - Легенчук, Сергій Федорович; Поліщук, Ірина Романівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Наведено характерні риси способів виробництва та суб’єкти власності на засоби виробництва, які за цих умов виникають, для встановлення суб’єктів організації бухгалтерського обліку статутного капіталу. Проаналізовано доцільність застосування різних способів обліку статутного капіталу для виплати дивідендів. Запропоновано визначення поняття «корпоративний капітал». Виявлено взаємозв’язок понять «корпоративні права», «статутний капітал» і «корпоративний капітал». Для справедливого розподілу фінансових результатів запропоновано в сучасних умовах застосовувати показник «Період обороту капіталу» як відношення строку внеску до строку існування підприємства. Запропоновано порядок визначення розміру корпоративного капіталу засновників (учасників, акціонерів) з урахуванням періоду обороту інвестованих активів на підприємстві для забезпечення безперервності його діяльності і виконання майнових корпоративних прав власників. Охарактеризовано три види дивідендної політики: консервативну, агресивну і компромісну.