ВПЛИВ АМОРТИЗАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ НА БАЛАНСОВУ ВАРТІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: ОБЛІКОВИЙ АСПЕКТ - Гуненко, Світлана Анатоліївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Однією з умов економічного зростання на мікро- та макрорівні є застосування оптимальної амортизаційної політики, об’єктом якої є амортизація, що є специфічним джерелом фінансування відтворення основних засобів підприємства. Проаналізовано методики амортизації основних засобів та її вплив на балансову вартість підприємства. Досліджено поняття «амортизаційна політика» та запропоновано єдиний підхід до його трактування. Розглянуто теоретичні аспекти амортизації та визначено стан обліку амортизації і, як наслідок, виявлено проблемні питання. Під час проведеного дослідження було виявлено, що за допомогою певної сукупності дій бухгалтер може управляти амортизацією (завищувати чи занижувати) основних засобів, що в подальшому впливає на їх вартість, а як наслідок, і на розмір балансової вартості підприємства.