ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ НЕЗАВЕРШЕНОГО ВИРОБНИЦТВА ПИВОВАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Вигівська, Ірина Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Проаналізовано сучасний стан пивоварних підприємств України, виявлено тенденції розвитку даної галузі та ідентифіковано організаційно-технологічні особливості функціонування суб’єктів господарювання в галузі пивоваріння. Досліджено обліково- контрольне забезпечення управління процесом виробництва на пивоварних підприємствах, що дозволило встановити проблемні питання організаційно-методичних положень бухгалтерського обліку і контролю незавершеного виробництва підприємств галузі пивоваріння. Теоретично обґрунтовано доцільність застосування на досліджуваних підприємствах концепції калькулювання АВС, зокрема ідентифіковано АВС-операції, їх співвідношення з переділами технологічного процесу пивоваріння, а також визначено можливі бази розподілу витрат. У частині контролю незавершеного виробництва підприємств галузі пивоваріння визначено напрями організаційного та методичного характеру щодо вирішення виявлених проблемних питань. Розроблені пропозиції дозволяють у подальших дослідженнях удосконалити обліково-контрольне забезпечення управління незавершеним виробництвом на пивоварних підприємствах задля мінімізації виробничих втрат, браку виробництва та відходів.