Фінансова звітність як індикатор рівня автономності ВНЗ та прозорості економіки в цілому - Ambarchian, Victoria Samvelivna (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Досліджено вимоги до складання та подання звітів вищими навчальними закладами різних країн світу. З метою дослідження структури фінансових звітів проведено порівняння пакетів звітів Національного університету «Києво-Могилянська Академія», Оксфордського університету та Єльського університету. Відмінності у фінансових звітах трьох об’єктів дослідження висвітлено за сімома ознаками: рівні розкриття інформації, джерела фінансування, структура фінансових, управлінських та бюджетних звітів, кількісні та якісні характеристики приміток і загальний рівень фінансової незалежності. Проведено порівняння структури та змісту фінансових звітів, виявлено залежність між інформаційною наповненістю звітних форм ВНЗ та рівнем демократизації суспільства. Здійснено порівняння джерел фінансування університетів трьох країн, встановлено причини обмеженості вітчизняних ВНЗ у джерелах залучення додаткових фінансових ресурсів.