EKONOMIKA WYCENY PRZEDSIĘBIORSTWA (dochodowa i księgowa wartość w wycenie firmy) - Dudek, Mieczyslaw; Mazurkiewicz, Peter (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
W artykule przedstawiono księgowe, proste metody wyceny wartości przedsiębiorstwa takie jak: wartość księgowa, skorygowane aktywa netto oraz wartość likwidacyjna z uwzględniem ich zalet oraz wad. Dokonano analizę wyceny przedsiębiorstwa metodami księgowymi oraz metodą EVA, która przeprowadzona wstanie na podstawie Spółki powstała z połączenia dwóch operatorów telekomunikacyjnych, Tel-Energo i Telbanku EXATEL S.A. w wyniku ostateczna wartość Spółki EXATEL S.A. na podstawie podejścia dochodowego jest większa.