ОПОДАТКУВАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ: ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ - Матвієнко, Володимир Павлович; Сивак, Олена Борисівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Проаналізовано вітчизняну практику та виявлено дискусійні питання щодо оподаткування благодійної допомоги, а також внесено пропозиції щодо удосконалення її оподаткування як ефективного методу стимулювання активності суб’єктів благодійності. Здійснивши аналіз наукової літератури, виявлено ряд питань, що потребують подальшого удосконалення. Зокрема, основними проблемами, що пов’язані з законодавчим регулюванням благодійності, є нечітке регулювання оподаткування та надмірність і неузгодженість контрольних повноважень державних органів, що призводить до того, що більшість донорів здійснює благодійні заходи приватно. Крім того, низький рівень правової свідомості призводить до поширення корупції та масового агресивного використання будь-яких встановлених законодавством пільг з метою, перш за все, податкового планування. Надані пропозиції дозволять оптимізувати оподаткування благодійної допомоги, що в результаті призведе до узгодження суперечливих інтересів та отримання взаємної вигоди як підприємству, так і державі та суспільству в цілому й стане одним з кроків до спроби зменшити розшарування суспільства.