УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ВИТРАТ НА ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Майдуда, Ганна Сергіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Проаналізовано роль і значення управлінського обліку в системі управління підприємством. Встановлено, що управлінський облік є ефективним інструментом управління в ринкових умовах господарювання. Досліджено необхідність побудови системи управлінського обліку з метою інформаційного забезпечення механізму управління витратами на відтворення виробничої потужності основних засобів на підприємстві. Визначено, що бюджетування витрат на відтворення основних засобів є одним з ефективних напрямків системи управління сільськогосподарськими підприємствами на мікрорівні. На основі проведеного дослідження сформовано різні види бюджетів щодо формування системи відтворення основних засобів та обгрунтовано доцільність їх застосування, оскільки бюджетування у системі відтворення основних засобів сільськогосподарських підприємств сприяє росту ефективності використання основних засобів та оптимізації структури витрат на їх відтворення, що може забезпечити зростання ефективності діяльності підприємства.