ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВЛАСНИМ КАПІТАЛОМ - Легенчук, Сергій Федорович; Поліщук, Ірина Романівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Запропоновано елементи облікової політики щодо власного капіталу: порядок формування, збільшення та зменшення статутного капіталу, граничне співвідношення між статутним, додатковим і резервним капіталом, порядок переоцінки необоротних активів, порядок використання складових власного капіталу при викупі та розміщенні акцій власної емісії, порядок виплати дивідендів за простими та привілейованими акціями; формування та використання резервного капіталу з обов’язковим контролем за станом та накопиченням зарезервованих з певною метою грошових коштів, порядок створення та використання фондів розвитку, виробництва та матеріального стимулювання працівників, перевірка відповідності чинному законодавству статутного і резервного капіталу та достовірності власних джерел формування активів. Розроблено алгоритм коригування статутного капіталу, у зв’язку з невідповідністю вартості чистих активів, та додаткового капіталу, у разі невідповідності фактичного зносу необоротних активів даним фінансової звітності, для забезпечення безперервності діяльності акціонерного товариства і виконання майнових корпоративних прав акціонерів.