БУХГАЛТЕРСЬКИЙ АУТСОРСИНГ У ПРОЦЕСІ СЕК’ЮРИТИЗАЦІЇ: ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ В SPV - Дріга, Ольга Павлівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Невід’ємним елементом сек’юритизаційного механізму в його класичній формі є компанії спеціального призначення (SPV), які забезпечують відокремлення сек’юритизованих активів від ризиків компанії-оригінатора, тим самим забезпечуючи інвестиційний рейтинг для цінних паперів, забезпечених зазначеними активами. Розглянуто особливості функціонування SPV та виокремлено вимоги до її структурування. Автором обґрунтовано необхідність застосування у діяльності SPV бухгалтерського аутсорсингу та запропоновано порядок вибору зовнішнього суб’єкта ведення бухгалтерського обліку з урахуванням розроблених груп критеріїв (кількісних та якісних). Також у статті окреслено три основні етапи застосування бухгалтерського аутсорсингу в діяльності SPV (підготовчий; безпосереднє ведення бухгалтерського обліку; звітно-контрольний). Крім того, доведено потребу інформаційної інтеграції системи управління та бухгалтерського обліку, що вимагає тісної співпраці зовнішнього виконавця (бухгалтерської компанії) з компанією, яка здійснює управління діяльністю SPV.