ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ВИТРАТ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Ющак, Жанна Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Один з факторів збільшення інвестиційної вартості підприємства ефективне використання його інноваційного потенціалу, що є запорукою підвищення інвестиційної привабливості компанії. Основною проблемою сучасного обліку інновацій є відсутність єдиної системи облікових регістрів і бухгалтерських рахунків для відображення витрат, доходів і результатів інноваційної діяльності. Розглянуто основні недоліки сучасного обліку інновацій та фактори, що впливають на інноваційну діяльність у країнах, що розвиваються. Визначено об’єкти обліку інноваційної діяльності, досліджено підходи вчених до відображення витрат інноваційної діяльності на рахунках бухгалтерського обліку (15 «Капітальні інвестиції», 23 «Виробництво», 941 «Витрати на дослідження і розробки») та наведено можливі розрізи аналітичного обліку таких витрат: інформаційні витрати, витрати на підготовку інноваційної діяльності (нематеріальні), витрати на підготовку інноваційної діяльності (матеріальні), виробничі витрати інноваційної діяльності.