АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ПРОЦЕСИ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ І ВИКОРИСТАННЯМ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОЇ ГАЛУЗІ - Шлебат, Ал-Хакіма Амар (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Досліджено фактори впливу на процеси управління формуванням і використанням капіталу підприємств аграрної галузі. Здійснено діагностику усіх складових його системи фінансового забезпечення. Обґрунтовано, що найбільше впливає на процеси формування та функціонування капіталу галузі державна підтримка сільського господарства, яку умовно можна розділити на пряму фінансову підтримку через бюджетні асигнування та опосередковану – через спеціальні режими та механізми оподаткування суб’єктів сільського господарства. Аргументовано, що досі існують певні протиріччя цього механізму, які полягають у диспропорції щодо доступу всіх суб’єктів до джерел пільгових ресурсів (особливо, що стосується малого та середнього бізнесу); відсутності ринкового механізму фінансової підтримки; відсутності єдиної критеріальної бази щодо відбору суб’єктів та об’єктів кредитування, цілей, ліміту та розміру кредиту на одного позичальника; відсутності прозорості та складності механізму пільгового кредитування та процедури компенсації відсотків за ними.