ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ З НАРАХУВАННЯ І СТЯГНЕННЯ ШТРАФНИХ САНКЦІЙ З НЕСУМЛІННОГО БОРЖНИКА - Романчук, Катерина Василівна; Шиманська, Катерина Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Фінансова нестабільність в Україні призводить до того, що підприємства, беручи на себе зобов’язання у договірних відносинах, приймають також ризики їх невиконання. Про це свідчить велика кількість господарських справ з притягнення до відповідальності несумлінних боржників, що суттєво впливає й на податкові розрахунки сторін таких відносин. Метою цієї статті є визначення шляхів стягнення штрафних санкцій з несумлінних боржників за господарськими зобов’язаннями сторін договірних відносин, виходячи з діючої нормативно-правової бази та практики судового вирішення господарських спорів для цілей бухгалтерського обліку та оподаткування. Окреслено варіанти стягнення штрафних санкцій за порушення порядку виконання господарських зобов’язань; розглянуто порядок бухгалтерського обліку та оподаткування відповідних господарських операцій, а також їх документування, що дозволить створити належну інформаційну підтримку виконання господарських договорів та здійснення податкових розрахунків.