РЕНТА ЯК ДОХІД ПІДПРИЄМСТВА: ОБЛІКОВИЙ ВИМІР У МЕЖАХ КОНЦЕПЦІЇ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ - Осадча, Тетяна Станіславівна; Шаповал, Тетяна Михайлівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Окреслено взаємозв’язок складових концепцій стійкого розвитку, що впливає на побудову організації та методики бухгалтерського обліку та передбачає розширення об’єктів обліку. На основі дослідження теорії ренти розширено склад об’єктів бухгалтерського обліку, що можуть забезпечити досягнення стійкого розвитку економіки як країни зокрема, так і світу в цілому. Проаналізовано класичне поняття ренти та встановлено, що вона формує прибуток власника. Узагальнено класифікацію видів ренти з метою її відображення в бухгалтерському обліку для надання детальної інформації управлінському персоналу. Досліджено регулювання рентних доходів, враховуючи класичний поділ ренти. Визначено основні положення щодо важливості та необхідності відображення доходу у вигляді ренти на мікро- та макрорівні економіки. З’ясовано, що рента є об’єктом бухгалтерського обліку та не може бути не відображена в обліковій системі, тому запропоновано методику бухгалтерського обліку ренти виходячи з її класифікації.