ПРОБЛЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ІНСТИТУТІВ СПІЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ: ОБЛІКОВІ АСПЕКТИ - Маслюк, Віра Леонідівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Розглянуто нормативно-правові акти з питань оподаткування діяльності інститутів спільного інвестування (ІСІ), що дозволило виявити існуючі проблеми за тематикою дослідження. Проаналізовано норми податкового законодавства щодо оподаткування доходів ІСІ та існуючі податкові пільги для інвестиційних фондів. Вивчено зміни податкового законодавства та встановлено їх вплив на динаміку розвитку ринку інститутів спільного інвестування. Окрім цього, в статті визначено об’єкти оподаткування податком на прибуток шляхом чіткого розмежування господарських операцій інституту спільного інвестування, що зумовлюють виникнення доходів. Встановлено факти господарського життя ІСІ, що не підлягають оподаткуванню. Отримані результати дослідження сприяють такій побудові бухгалтерського обліку діяльності ІСІ (як в частині організації, так і в частині методики), яка б дозволила задовольнити всі обліково-аналітичні потреби управління в питаннях оподаткування діяльності фонду та уникнути штрафних санкцій від податкових органів.