СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ОБЛІКОВОЇ ОЦІНКИ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ - Легенчук, Сергій Федорович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Обґрунтовано актуальність проведення наукових досліджень у сфері облікової оцінки нематеріальних активів. Розглянуто історичні аспекти виникнення нормативного регулювання обліку нематеріальних активів у США. Проаналізовано існуючі норми облікових стандартів, що регламентують питання обліку нематеріальних активів. Виділено основні причини неадекватності чинної системи бухгалтерського обліку новим економічним реаліям. Розглянуто особливості оцінки нематеріальних активів за справедливою вартістю згідно з МСФЗ 13. Виділено основні перепони, що перешкоджають застосуванню оцінки нематеріальних активів, за справедливою вартістю на практиці: унікальність нематеріальних активів; можливість здійснення опортуністичної поведінки під час оцінки нематеріальних активів; складність реалізації оціночних процедур за справедливою вартістю. Обґрунтовано місце системи облікової оцінки в загальній моделі її розвитку. Виділено та обґрунтовано можливі варіанти розвитку системи облікової оцінки нематеріальних активів.