ПОДАТОК НА ПРИБУТОК ЯК ОБ’ЄКТ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВЗАЄМОВІДНОСИН «ДЕРЖАВА–ПІДПРИЄМСТВО» - Кучер, Світлана Вікторівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Автором проаналізовано сучасні підходи до розуміння категорії «податки» та встановлено наявність дуалістичної природи даної категорії з правової, фінансової та облікової точок зору. Враховуючи історію виникнення податку на прибуток та досліджуючи особливості оподаткування прибутку підприємств країн світу, виокремлено існуючі на практиці системи оподаткування податком на прибуток. Вивчення особливостей вітчизняної системи справляння податку на прибуток дозволило визначити податкові ризики, що несе держава та підприємство, функціонуючи в податковій системі, а також встановлено витрати, що несе держава під час таких відносин: витрати контролю, витрати самообмеження та витрати розходження. Визначено основні елементи системи розподілу прибутку суб’єктом господарювання у вигляді податку на прибуток державі, до яких належать: об’єкт розподілу, суб’єкт розподілу, інструменти регулювання, інформаційна складова та результат розподілу прибутку.