УДОСКОНАЛЕННЯ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ОБ’ЄКТІВ ІПОТЕКИ ПРИ КРЕДИТУВАННІ ПІДПРИЄМСТВ АПК - Григорук, Ірина Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Досліджуються методичні підходи до грошової оцінки об’єктів іпотеки під час кредитування сільськогосподарських підприємств. Автором обґрунтовано застосування конкретної методики грошової оцінки сільськогосподарської нерухомості залежно від категорії іпотеки. Запропоновано заставну вартість сільськогосподарської нерухомості та прав на неї розраховувати з вирахуванням витрат на оформлення та реалізацію застави, що дасть можливість визначити чисту суму, яку можна спрямувати на покриття іпотечного кредиту у разі його неповернення. Під час визначення заставної вартості сільськогосподарського підприємства як цілісного майнового комплексу та земельних ділянок запропоновано використовувати середньозважені показники чистого операційного доходу та рентного доходу, що дозволить згладити коливання урожайності внаслідок ротації сівозмін та застосування чистих парів.