ПРОБЛЕМИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ОБЛІКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛІКВІДАЦІЙНОЇ ПРОЦЕДУРИ ПІДПРИЄМСТВ-БАНКРУТІВ - Атаманчук, Леся Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Розглянуто проблеми та запропоновано шляхи їх вирішення, щодо законодавчого та облікового забезпечення ліквідаційної процедури підприємств під час провадження процедури банкрутства, які виникли з введенням нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – Закон) з 19 січня 2013 року. Проведене дослідження дало змогу визначити різницю між положеннями Цивільного кодексу України та положеннями Закону, виявлено помилки у використанні даних нормативних актів. Запропоновано внести зміни до Закону щодо використання поняття «ліквідація» та на заміну йому закріпити термін «ліквідація боржника» та його визначення. Виокремлено ряд проблем, що впливають на витрати арбітражного керуючого (ліквідатора). З метою зменшення витрат на проведення ліквідаційної процедури боржника нами запропоновано внести зміни до Закону. Крім того, в Законі необхідно ліквідувати наявні протиріччя. Внесені пропозиції, що допоможуть полегшити роботу ліквідатора та зменшать строк проведення ліквідаційної процедури боржника.