Завдання управлінського обліку в державних закладах вищої освіти України в контексті сучасних запитів державного управління - Свірко, Світлана Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2025)
Управлінський облік у державних закладах вищої освіти виконує значну роль у процесі управління вказаними бюджетними установами. Важливим у забезпеченні дієвості та ефективності є розуміння його завдань у контексті запитів різнорівневого державного управління. В роботі умотивовано вплив таких рівнів із розподілом на: мегарівень – світовий рівень публічного управління, який впливає на вітчизняне державне управління в цілому в контексті світових інтеграційних процесів та вищою освітою зокрема; мезосвітовий рівень – європейський рівень публічного управління, який впливає загалом на реформування державного управління України в контексті євроінтеграційних процесів та на державне управління вищою школою зокрема; макрорівень – національний рівень державного управління, який репрезентує перераховані вище завдання, органічно трансформуючи їх в адаптований та розширений перелік завдань; мезонаціональний рівень – галузевий рівень державного управління вищою освітою та державними фінансами (оскільки державні заклади вищої освіти згідно з бюджетним законодавством є розпорядниками бюджетних коштів), що формує завдання, із урахуванням усіх перерахованих раніше шляхом кореляції з поточними національними проблемами вищої освіти і державних фінансів в Україні; мікрорівень – рівень державного управління конкретними державними вищими навчальними закладами, на якому, за урахуванням всіх попередніх настанов, формуються завдання з аналізом поточних проблем кожного закладу вищої освіти. Визначено їх запити до управлінського обліку державних закладів вищої освіти та сформовано завдання останнього на виконання цих запитів.