Розкриття інформації про витрати на розкривні роботи у фінансовій та нефінансовій звітності видобувних підприємств - Лаговська, Олена Адамівна; Поліщук, Ірина Романівна; Хоменко, Ганна Юріївна; Жидкова, Вікторія Вікторівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2025)
Розкрито класифікацію звітності видобувного підприємства на основі таких критеріїв: основа загальних підходів до будови показників, повнота розкриття інформації, змістовне наповнення для відповідної групи користувачів; рівні доступу інформації; особливості виду економічної діяльності; ступінь узагальнення, що сприяє уточненню порядку розкриття інформації про витрати на розкривні роботи. Наведено порядок регламентації складання фінансової звітності видобувних підприємств в Україні: оцінка граничних значень показників (балансова вартість активів, чистий дохід від реалізації, середня кількість працівників); визначення виду підприємства; визначення формату подання фінансової звітності; зміна формату подання. Уточнено порядок розкриття інформації про витрати на розкривні роботи відповідно до вимог Тлумачення КТМФЗ 20 «Витрати на розкривні роботи на етапі добування в кар’єрі» у фінансовій звітності вітчизняними видобувними підприємствами. Обґрунтовано порядок відображення інформації про актив розкривних робіт і запаси у фінансовій звітності залежно від одержаних вигід за результатами розкривних робіт як витрати на їх здійснення в частині необоротних і оборотних активів видобувного підприємства. Показано вплив одержаних вигід від здійснення розкривних робіт при добуванні корисних копалин на показники фінансового стану, які в цілому позитивно впливають на зростання валюти балансу. Обґрунтовано зміни структури активів, обсяги видобутку граніту у звітному періоді, розподіл витрат на розкривні роботи між звітними періодами, обсяги реалізації граніту за результатами оцінки вигід від розкривних робіт. Обґрунтовано, що з точки зору маркетингової політики для поточного періоду більш вдалими для видобувного підприємства є вигоди: одержані запаси корисних копалин та одночасно одержані запаси і покращений доступ до майбутніх операцій з добування корисних копалин.