Регуляторні аспекти реєстрації податкових накладних з податку на додану вартість: проблеми, ризики, перспективи - Дрозд, Ірина Кузьмівна; Назарова, Галина Борисівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням фіскального значення ПДВ для бюджету України на тлі складного та динамічного регуляторного середовища, що супроводжується численними проблемами під час реєстрації податкових накладних, включаючи блокування, правову невизначеність і високі адміністративні витрати для бізнесу. Метою дослідження є аналіз проблем функціонування автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних і розрахунків коригування критеріям ризику, а також обґрунтування напрямів удосконалення системи їх реєстрації та розблокування з метою підвищення ефективності, прозорості та якості взаємодії між державою і платниками податків. Дослідження виконано з використанням системного підходу для комплексного аналізу регуляторного середовища, що визначає правила реєстрації податкових накладних, а також взаємозв’язків між фіскальними цілями, правами платників податків і технологічними інструментами моніторингу та логіко-аналітичного методу для виявлення внутрішніх суперечностей у регуляторних підходах, оцінки впливу на платників ПДВ. У статті розкрито питання формування податкового кредиту та податкових зобов’язань платниками ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ, розроблено алгоритм автоматичного моніторингу під час реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них у Єдиному реєстрі податкових накладних. Процес моніторингу відповідності податкових накладних і розрахунків коригування критеріям ризику запропоновано умовно поділити на три етапи, кожний із яких охарактеризовано з точки зору процедур перевірки наявності ознак безумовної реєстрації, відповідності критеріям ризиковості платника ПДВ та критеріям ризиковості здійснених операцій. Надані пропозиції щодо удосконалення переліку документів для розблокування податкових накладних.