Нормативне регулювання формування звітності зі сталого розвитку - Селецька, Дар’я Олегівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2024)
Стаття присвячена дослідженню нормативного регулювання формування звітності зі сталого розвитку, актуальність якої обумовлена зростаючим впливом діяльності підприємств на довкілля, суспільство та економіку. На сьогодні формування звітності зі сталого розвитку для українських підприємств не є обов’язковим, однак в умовах посиленої євроінтеграції розуміння міжнародних та європейських стандартів звітування стає критично важливим. Метою дослідження є огляд чинного нормативного регулювання в частині формування звітності зі сталого розвитку та розробка пропозицій щодо його впровадження у діяльність українських суб’єктів господарювання. Стаття аналізує стандарти Глобальної ініціативи зі звітності (GRI), Європейські стандарти звітності зі сталого розвитку (ESRS) та стандарти Ради з міжнародних стандартів звітності у сфері сталого розвитку (ISSB). GRI пропонує універсальні, тематичні та галузеві стандарти, які забезпечують комплексний підхід до розкриття інформації про впливи підприємства на економіку, суспільство та довкілля. Стандарти ESRS, що стали обов’язковими для великих компаній та підприємств, акції яких котируються на фондових біржах ЄС, спрямовані на гармонізацію звітності зі сталого розвитку в межах Європейського зеленого курсу. Стандарти ISSB, що містять рекомендації SASB, TCFD та CDSB, забезпечують розкриття фінансово значущої інформації для інвесторів. Аналіз показав, що всі три системи стандартів значною мірою узгоджені між собою, що полегшує процес переходу між ними для підприємств. Використання стандартів GRI в Україні може стати підґрунтям для подальшого переходу на стандарти ESRS та ISSB в разі вступу України до ЄС. У статті підкреслено важливість розробки методичних рекомендацій щодо впровадження GRI для українських підприємств. Результати дослідження свідчать про необхідність активного впровадження міжнародних стандартів звітності зі сталого розвитку в Україні для підвищення прозорості, довіри з боку заінтересованих сторін та стратегічного управління підприємствами.