Інституційне сигналізування за допомогою ESG звітності - Легенчук, Сергій Федорович; Олійник, Оксана Вікторівна; Завалій, Тетяна Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2024)
Проаналізовано сучасні тенденції розвитку системи звітування в умовах розвитку інституційних основ діяльності підприємств на засадах сталого розвитку. Обґрунтовано доцільність використання сигнальної теорії для більш ґрунтовного розуміння процесів взаємодії підприємства зі стейкхолдерами. Проведено історичний аналіз використання сигнальної теорії в бухгалтерському обліку. На основі аналізу праць вчених-обліковців виокремлено три основні напрями застосування сигнальної теорії в бухгалтерському обліку (при виборі методів обліку; при розкритті додаткової інформації про фінансову ефективність; при розкритті додаткової облікової інформації про сталий розвиток). Розкрито теоретичні засади сигнальної теорії як засобу пояснення взаємодії підприємства зі стейкхолдерами за допомогою розкриття ESG звітності. Розроблено та проаналізовано механізм інституційного сигналізування за допомогою ESG звітності в сигнальному середовищі. Названо недоліки застосування сигнальної теорії для аналізу процесів оприлюднення ESG звітності у випадках маніпулювання показниками та їх фальсифікації. Обґрунтовано причини необхідності розвитку сигнальної теорії в напрямі подолання проблеми надання підприємствами фальшивих сигналів за допомогою ESG звітності.