Статистичний аналіз ефективності використання митних складів під час застосування митних режимів у період воєнного стану в Україні - Лайчук, Світлана Михайлівна; Поліщук, Ірина Романівна; Когут, Ксенія Сергіївна; Синицька, Надія Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2024)
Стаття присвячена порівняльній характеристиці організації зберігання товарів на митних складах митниць при митному режимі «митний склад». Було використано загальнонауковий метод порівняння для виявлення диспропорцій між обсягами надходжень митних платежів у регіональному розрізі за окремими митницями. Побудовано алгоритм визначення граничного терміну зберігання товарів на митному складі залежно від застосованого митного режиму. Проведено групування митниць за площею митних складів у розрізі їх видів на основі реєстру підприємств, яким надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу за 2022–2023 рр. Наведено можливі варіанти розміщення товарів відповідно до класифікації УКТ ЗЕД на діючих митних складах у митницях України, що дозволило встановити спеціалізацію митниць за видами митних складів. Здійснено статистичний аналіз структури та динаміки митних платежів у розрізі митниць у 2021 і 2022 рр., що дозволило встановити найбільш ефективні та неефективні митниці за обсягами надходжень до Державного бюджету України. Наведено порівняльну характеристику нормативного регулювання порядку організації зберігання товарів на митному складі в умовах митного режиму «митний склад» та інших митних режимів відповідно до Митного кодексу України. Поставлено для перевірки гіпотезу, що одним із вагомих чинників, що впливає на надходження митних платежів до Державного бюджету України, є площа митних складів. Застосовано коефіцієнт детермінації як метод кореляційно-регресійного аналізу, що підтвердив наявність суттєвого зв’язку між площею митних складів та очікуваними митними платежами до Державного бюджету України. Встановлено, що серед факторів, що впливають на надходження митних платежів, 38 % припадає на площу митних складів, а 62 % – на інші фактори.