Інформаційне та методичне забезпечення статистичного аналізу інтенсивності надрокористування в Україні відповідно до цілей сталого розвитку у довоєнний та воєнний періоди - Поліщук, Ірина Романівна; Серпенінова, Юлія Сергіївна; Фомінов, Роман Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2024)
Встановлено, що інформаційною базою для статистичного аналізу інтенсивності надрокористування є зведена статистична інформація на основі індивідуальних статистичних даних, що містяться у Податковій декларації з рентної плати з додатками до неї. Проведено аналіз структури податкових надходжень рентних платежів до місцевих бюджетів у розрізі регіонів України за 2021 рік. З’ясовано, що найбільшу питому вагу рентних платежів як податкових надходжень місцевих бюджетів має Дніпропетровська область, а найменшу – Одеська область. Проведено групування областей за складовими рентної плати в розрізі природних ресурсів. Лідерами щодо податкових надходжень рентної плати за користування лісових ресурсів є Житомирська область, водних ресурсів – Запорізька область, надрами загальнодержавного значення – Полтавська область, надрами місцевого значення – Київська область. Наведено розподіл областей за обсягами рентної плати за користування надрами загальнодержавного та місцевого значення. З’ясовано, що переважна більшість місцевих бюджетів має переважання сум одержаної рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення над місцевими, окрім Кивської, Тернопільської та Чернівецької областей. Проведено групування областей України за спеціалізацією у надрокористуванні на основі мсцевих бюджетів кожної області за 2021 рік. Десять областей спеціалізуються на використанні надр загальнодержавного значення. Дев’ять областей мають найбільшу питому вагу серед податкових надходжень рентних платежів за використання лісових ресурсів. Чотири області мають спеціалізацію щодо використання водних ресурсів. Пріоритетними природними ресурсами для Тернопільської області є надра місцевого значення. Проведено оцінку рентабельності підприємств добувної промисловості і розроблення кар’єрів у розрізі регіонів у період воєнного стану. З’ясовано, що у більшості регіонів України в 2022 році більше половини видобувних підприємств були збитковими.