Генезис понять та категорій логістики та їх модифікація в умовах трансформаційних перетворень економіки - Вольський, Олег Володимирович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2024)
У статті висвітлено результати аналізу визначення поняття «логістики» та сформовано причинно-наслідковий зв’язок розбіжностей у поглядах науковців щодо трактування цього терміна залежно від етапів розвитку логістичних концепцій в економіках. Окреслено основні підходи до розуміння логістики, а саме як наукового пізнання, процесу управління, науково-практичного напряму управління та оптимізації логістичних потоків, інтегрального інструменту менеджменту та як системи управління матеріальними й інформаційними потоками. Відповідно до зазначених підходів актуалізовано проблематику за кожним з них та окреслено напрями подальших наукових досліджень. Систематизовано етапи розвитку логістики, в результаті чого вирізнено окремий період розвитку логістики, а саме етап трансформаційних перетворень. У результаті дослідження визначено, що саме правильно організовані на підприємстві логістичні процеси є рушійною силою при швидкому реагуванні на зовнішні фактори.