Оцінка основних засобів електроенергетичних підприємств-операторів системи розподілу за умов повоєнної відбудови України - Цебень, Руслан Людвікович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Стаття присвячена оцінці основних засобів електроенергетичних підприємств-операторів системи розподілу за умов повоєнної відбудови України. Акцентовано увагу на напрямах критики концепції історичних витрат. Приділено значну увагу перевагам та недолікам підходів дослідників до оцінок активів за справедливою вартістю та оцінок активів за собівартістю. Виділено переваги та недоліки застосування справедливої вартості під час прийняття управлінських рішень. Розглянуто галузеві особливості оцінки з метою формування інвестиційних проєктів в оновлення основних засобів електроенергетичних підприємств-операторів системи розподілу та розвиток системи розподілу. Більшість електроенергетичних підприємств-операторів системи розподілу обирають модель переоцінок для класів основних засобів та проводять дооцінки основних засобів. Досліджено алгоритм визначення бази оцінки активів з метою переходу на стимулююче регулювання (RAB-регулювання). З’ясовано, що базою оцінки активів може бути ринкова вартість або залишкова вартість заміщення (відтворення). Встановлено доцільність застосування в електроенергетичних підприємствах-операторах системи розподілу концепції оцінки зменшення корисності активів. Запропоновано методику тестування на зменшення корисності об’єктів основних засобів електроенергетичних підприємств-операторів системи розподілу, за допомогою якої внутрішні користувачі прийматимуть рішення щодо подальшої їх безпечної експлуатації та необхідності пошуку джерел інвестування у відновлення розподільчих мереж.