Комплементарні активи інноваційної діяльності: теоретичні засади обліку - Макарович, Вікторія Костянтинівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Висвітлено необхідність розширення чинної методики обліку інноваційної діяльності підприємства на основі використання сучасних економічних концепцій. Обґрунтовано доцільність впровадження в систему бухгалтерського обліку концепції комплементарних активів. Проаналізовано історичні аспекти виникнення поняття «комплементарні активи». Охарактеризовано поняття «компліментарності» та визначено особливості його використання в економічних науках. Обґрунтовано необхідність розвитку прикладних аспектів бухгалтерського обліку комплементарних активів, які використовуються в інноваційній діяльності підприємства. Наведено значення облікової інформації комплементарних активів для внутрішніх та зовнішніх користувачів. Проаналізовано основні ознаки комплементарних активів та їх класифікацію за підходом Д.Дж. Тіса. Визначено роль комплементарних активів як основного фактора формування технологічної траєкторії підприємства. Обґрунтовано сутність та значення комплементарних активів у забезпеченні ефективності інноваційної діяльності підприємства та необхідність надання облікової інформації про них заінтересованим користувачам.