Митний пост-аудит: сутність та правова регламентація - Вигівська, Ірина Миколаївна; Панійван , Кирило Євгенович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
У статті проведено дослідження щодо розкриття сутності поняття «митного пост-аудиту» та його правової регламентації. Охарактеризовано вплив застосування Кіотської конвенції на митну політику та систему України, а саме в питаннях спрощення та скорочення термінів митного оформлення для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та використання методів пост-аудиту для контролю за такими операціями. Розглянуто проблематику висвітлення митного пост-аудиту та контролю в нормативно-правовій базі України. Представлено класифікацію документальної перевірки як однієї з форм використання митного пост-аудиту. Проведено дослідження щодо теоретико-методичного забезпечення та практичного застосування митного пост-аудиту як ефективного інструменту контролю зовнішньоекономічних суб’єктів господарювання. Визначено основні завдання митного пост-аудиту, якісне виконання яких сприятиме ефективному провадженню діяльності митних органів. У роботі представлено основні принципи, яких варто дотримуватися митним органам під час перевірки суб’єктів господарювання, застосування яких дозволить забезпечити прозорість та ефективність проведення митного пост-аудиту.