Етична відповідальність професійних бухгалтерів у контексті підтримки цілей сталого розвитку - Тарасевич, Ганна Павлівна; Чижевська, Людмила Віталіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
У статті розкрито питання впливу дотримання професійними бухгалтерами фундаментальних принципів етики, їх вплив на підтримку сталого розвитку та відповідальність за порушення етичних принципів. Питання етичної відповідальності професійних бухгалтерів у контексті підтримки цілей сталого розвитку постає одним із першочергових завдань та вимагає вирішення. Сучасні умови вимагають і відповідного реагування на зміни в етичних кодексах професійних бухгалтерів, щоб відповідати новим викликам. Щоб завжди мати актуальні знання та вміння в певній галузі, необхідно постійно моніторити всі зміни, які відбуваються у нормативному законодавстві. Оскільки на професії бухгалтера лежить відповідальність діяти в суспільних інтересах, то перед бухгалтерами стоїть вимога діяти прозоро, аби забезпечити належну відповідність як законодавчим, так і етичним вимогам, та сприяти сталому розвитку як бізнесу, так і суспільству в цілому. Традиційно професіоналізм враховує між іншим, прихильність до суспільних інтересів; цілісний набір знань, що підтримується суворою системою освіти; незалежність і професійний кодекс поведінки.